"Дія" допоможе: український бізнес стимулюватимуть до виробництва електрокарів

Читать на русском
Автор
Дія.City
Дія.City. Фото https://ucap.io/

За допомогою Дія.City стимулюватимуть інвестиції в автомобілебудівну галузь України

Найближчим часом український уряд працюватиме над поширенням можливостей сервісу Дія.City на ті виробники, які виробляють електромобілі та біонічні протези. Стимулюватимуть виробництво авто з електроустановками не лише для України, але й для постачання за кордон.

Про це говорилося на форумі, присвячений другій річниці Дія City. За заявою Дениса Шмигаля, прем’єр-міністра України, у нашій державі є дуже висока потреба на електрокари.

Очільник уряду заявив, що наступні 5-10 років держава має працювати задля насичення національного ринку. Проте він не уточнив, які потенціальні обсяги плануються.

Одним з етапів буде виробництво батарей електрокарів. В Україні є мільйони тонн літію, хоча родовища цього корисного металу дотепер не розвідані. Зараз одним з основних постачальників літію для батарей електрокарів є Китай. Схоже, українські родовища теоретично можуть бути розвідані та розвинуті.

Денис Шмигаль нагадав, що після повномасштабного вторгнення оборонним компаніям дали дозвіл використовувати Дія.City. Зараз таких є близько сотні. Половина з них створює РЕБ, системи автономного управління, безпілотники, роботизовані системи тощо.

Що таке Дія.City і як це допоможе виробникам електрокарів?

Дія.City — це спеціальна платформа для інноваційного бізнесу. Її запуск для економіки України означає пільги для деяких технологічних компаній, які захочуть вкладати гроші в українську економіку. Тут існує спеціальна система оподаткування, захист інтелектуальних прав, а також захист від необґрунтованих розслідувань та перевірок. Одним словом — резиденти Дія.City отримують усі переваги, лише вкладайте гроші та розвивайте економіку. До речі, податок на прибуток резиденти платформи не платять.

В Україні зараз справжній бум на електрокари

2023 рік в Україні запам’ятався як справжній прорив на ринку електрокарів. У порівнянні з 2021 роком кількість зареєстрованих електричних авто збільшилась на понад 300 відсотків. Найпопулярнішими марками електрокарів в Україні є Volkswagen, Tesla та Nissan.

До слова, в Україні в 2022 році уже намагалися створювати електрокари. У той час активно розповідали про проєкт KOZAK ELECTRO. Але по факту це не більше, ніж переобладнання авто ЗАЗ типу "Таврії" чи "Славути" в електрокари. Вартість комплекту з переобладнання складала 3700 доларів.

За даними Аutoconsulting, для створення потужностей з виробництва електрокарів потрібна база уже чинних підприємств України. Зокрема, на заводі у Луцьку, корпорації "Богдан", АТ "Черкаський автобус тощо". Звісно, потрібні багатомільйонні інвестиції.

Розв'язувати ці проблеми можна буде лише після перемоги у війні, вважає Ігор Ткаченко, бренд-директор Porsche в Україні. Тільки тоді можна буде створювати вільні економічні зони в країні та залучати інвестиції. А загалом Ткаченко оцінює шанси України створювати електрокари і навіть стати світовим лідером з випуску цих авто як високий.

Раніше "Телеграф" писав, що один з найкращих електрокросоверів світу продається в Україні за $20 тисяч. Він має запас ходу в 501 км.