"Дія" лягла через Євробачення: у Мінцифрі пояснили ситуацію з додатком

Читать на русском
Автор
Додаток не витримав рекордного навантаження
Додаток не витримав рекордного навантаження

Висновки на майбутнє точно зроблять

Цифровий додаток "Дія" у вечір суботи, 3 лютого, не витримав навантаження від голосування на Нацвідборі Євробачення. Кількість запитів сягала до 24 тисяч у секунду, що у 30 разів більше навантаження, яке давалось під час тестування.

А, зважаючи на те, що додаток перевіряв особисті дані користувачів під час голосування, утворилась така собі черга. Про це пише керівник з розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік.

"Дійсно рекордне навантаження за всі часи роботи мобільного застосунку. Більше, ніж коли голосували на Нацвідборі торік, ніж коли подавались на ковідну тисячу чи генерували ковідні сертифікати з Дія.Підписом. Тому багато хто опинився в черзі на те, щоб віддати голос. І сотні тисяч отриманих голосів тому підтвердження", — пояснює ситуація Банік.

Він зазначив, що "Дія" не зберігає персональні дані, тож при вході в опитування відправляє запит у реєстр і перевіряє громадянство та вік. Водночас цей реєстр не зміг опрацювати великий потік, тому виникла штучна черга з відповідями, що й призводить до збою відображення користувачам опитування.

Проте це не означає, що не проводилось масштабування та тестування, адже все це було.

"Чи масштабувалися? Звісно, як завжди. У 5 разів від максимуму. Чи проводили навантажувальні тестування? Звісно. Але цьогорічний Нацвідбір дав у 30 разів більше навантаження. Вау", — додає керівник електронних послуг.

Він наголошує, що "Дія" — це величезна складна система з великою кількістю як взаємопов’язаних, так і окремих сервісів, а також з десятками інтеграцій з державними реєстрами й системами замість зберігання даних на нашому боці й швидким доступом до них. Ба більше, всі інші послуги працювали й працюють.

Реакція на збій у роботі "Дії" була оперативна, адже, як зазначає Банік, все змінили, перебудували та адаптувалися.

"Сьогодні будемо моніторити все до закінчення голосування та триматимемо руку на пульсі. Зробимо висновки на майбутнє. "Дія" стійко витримала всі атаки й блекаути, витримає й наступні Нацвідбори та пікові навантаження", — резюмував він, зазначивши, що тепер додаток зроблять ще більш витривалим.

Раніше "Телеграф" писав, що одна з учасниць Нацвідбору зняла свою кандидатуру. Співачка Skylerr повідомила, що відмовляється брати участь у голосуванні в Нацвідборі на "Євробачення 2024". Проте організатори виступили проти такого рішення.