Україна відкриває код "Дії" для іноземців: чи є тут небезпека

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф"

"Дія" може бути легко адаптована до потреб інших країн

Кабінет Міністрів України 14 лютого ухвалив рішення про відкриття коду мобільного застосунку "Дія" для розробників з інших країн. Тепер код українського додатка зможуть використати за кордоном і на його основі розробити свої власні застосунки.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації у своєму Telegram. Пишуть, що тепер іноземні розробники побачать, наскільки якісним є український продукт.

"Тепер код Дії зможуть використовувати розробники з інших країн та на його основі робити свої застосунки. Іноземні колеги побачать, наскільки якісні державні продукти ми створюємо. Також завдяки відкритому коду кожен зможе впевнитися в прозорості Дії, оцінити логіку роботи застосунку та запропонувати зміни, які допоможуть нашій команді зробити Дію ще кращою", — йдеться в повідомленні.

Також в Мінцифрі одразу зауважили, що дані українців залишатимуться в повній безпеці, адже буде створено "тестовий простір без доступу до реєстрів з імітацією отримання інформації". В повідомленні підкреслили, що безпека даних українців — перший пріоритет.

Відкриті дані використовує більшість розробників топових застосунків з усього світу, бо це допомагає розвинути та масштабувати продукт, стверджує очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Весь світ зосереджує увагу на open-source продуктах… Топові світові продукти працюють на відкритому коді. Наприклад, естонський застосунок X-Road — на його основі ми побудували систему Трембіта, яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами. Шлях до всіх найкрутіших державних рішень — в open-source. Дія буде першою", — написав у своєму Telegram міністр.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, що у застосунку "Дія" з'явилася мапа укриттів. Тепер українці мають швидкий доступ до цієї інформації.