Білий дім неохоче допомагає Україні? Експерт вказав на цікавий факт і значну суму грошей

Читати російською
Автор

США мають додаткові гроші на зброю для України, але не квапляться їх надати

Навіть у разі відмови Палати представників Конгресу США виділити на допомогу Україні 61 млрд доларів, сам Білий дім може витратити на закупівлю нового озброєння для ЗСУ шляхом розміщення замовлень у виробників протягом двох років ще 20 млрд доларів.

Про це "Телеграфу" розповів співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт із економічних питань Юрій Смілянський.

"На сьогодні, за опублікованими даними Пентагону, у розпорядженні Білого дому (президент Байден) є виділені 4 мільярди доларів прямої допомоги за програмою "тут і зараз". До речі, у попередньому періоді таким чином Білий дім не освоїв близько 6 мільярдів доларів виділеної Україні допомоги. Ще 20 мільярдів доларів можна витратити на закупівлю нового озброєння шляхом розміщення замовлень у виробників протягом двох років", зауважив Смєлянський.

Він пояснив, що ця допомога залежить від виробничого циклу та інших факторів.

"Відстрочена в часі допомога – залежно від циклу виробництва та інших чинників впливу. На 10 мільярдів розмістили замовлення з їхнім виконанням протягом 5 років. А ще на 10 – ні",– підкреслює експерт.

Смєлянський звертає увагу на ще один аспект.

"Ці 20 мільярдів не обов'язково освоювати лише шляхом розміщення замовлень серед американських виробників зброї. Можна в українських, у Великій Британії, Німеччині, Польщі, Румунії, Швеції, Норвегії тощо. Ці гроші є, але у Білому домі ніхто їх використати не квапиться", пояснює він.

Детальніше читайте в матеріалі Телеграфа "Чому гроші для України зависли у Конгресі США: що треба знати про битви за виділення допомоги".