Білий дім неохоче допомагає Україні? Експерт вказав на цікавий факт і значну суму грошей

Читать на русском
Автор
Резиденція президента Сполучених Штатів
Резиденція президента Сполучених Штатів. Фото Getty Images

США мають додаткові гроші на зброю для України, але не квапляться їх надати

Навіть у разі відмови Палати представників Конгресу США виділити на допомогу Україні 61 млрд доларів, сам Білий дім може витратити на закупівлю нового озброєння для ЗСУ шляхом розміщення замовлень у виробників протягом двох років ще 20 млрд доларів.

Про це "Телеграфу" розповів співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт із економічних питань Юрій Смілянський.

"На сьогодні, за опублікованими даними Пентагону, у розпорядженні Білого дому (президент Байден) є виділені 4 мільярди доларів прямої допомоги за програмою "тут і зараз". До речі, у попередньому періоді таким чином Білий дім не освоїв близько 6 мільярдів доларів виділеної Україні допомоги. Ще 20 мільярдів доларів можна витратити на закупівлю нового озброєння шляхом розміщення замовлень у виробників протягом двох років", зауважив Смєлянський.

Він пояснив, що ця допомога залежить від виробничого циклу та інших факторів.

"Відстрочена в часі допомога – залежно від циклу виробництва та інших чинників впливу. На 10 мільярдів розмістили замовлення з їхнім виконанням протягом 5 років. А ще на 10 – ні",– підкреслює експерт.

Смєлянський звертає увагу на ще один аспект.

"Ці 20 мільярдів не обов'язково освоювати лише шляхом розміщення замовлень серед американських виробників зброї. Можна в українських, у Великій Британії, Німеччині, Польщі, Румунії, Швеції, Норвегії тощо. Ці гроші є, але у Білому домі ніхто їх використати не квапиться", пояснює він.

Детальніше читайте в матеріалі Телеграфа "Чому гроші для України зависли у Конгресі США: що треба знати про битви за виділення допомоги".