Ваші пращури належали до української еліти, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Читать на русском
Автор
2264
Ваші пращури належали до української еліти, якщо прізвище звучить так: перевірте своє

Багато з цих прізвищ можна зустріти й досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Зокрема, яку професію мали їх пращури.

Про це пише у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юліан Редько. Він зазначає, що походження прізвища Медик складно відстежити.

Латинське слово "medicus" не було широко поширене. Ймовірно, таке прізвище могли давати лише людям з медичною освітою, які не мали стосунку до народної медицини чи знахарства.

Серед людей, які мали відношення до освіти, були й дуже рідкісні прізвища. Йдеться про такі, як Книжник, Логік, Філософ. А здебільшого люди, пов'язані з освітою, отримували наступні прізвища:

  • Шкільник;
  • Школик;
  • Школяр;
  • Шкільнюк;
  • Школун.

Люди, що були зайняті мистецтвом, отримували прізвища Маляр, Маляренко та Малярик. Не дуже талановиті художники могли отримати такі прізвиська як Богомаз чи Богомазюк, згодом вони трансформувалися у прізвища.

Ті, чиє життя було пов’язане з музикою отримували такі прізвища, як Співак і Півець, причому, останнє, швидше за все, пов’язане з назвою дяка-псаломщика, відомого як "співак церковний". З формуванням хору, очевидно, пов’язане виникнення прізвища Реєнт та його похідного Регенчука. Вони походять від слова "регент", тобто диригент.

Раніше "Телеграф" писав про українські прізвища, які здивують іноземців. І це група прізвищ, які вказують на те, що у роду були козаки й вони є своєрідним українським "ексклюзивом".