"Граються" цифрами. У Верховній Раді розповіли, як судді та силовики вибивають собі вищі зарплати

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 24 жовтня 2024, 15:03

Мінфін звів до купи всі запити на підвищення зарплат чиновників замість їхнього коригування

Замість того, щоб процес нарахування зарплат чиновників і державних службовців зробити прозорим, а витрати бюджету — оптимізованими, правоохоронні органи маніпулюють спеціальним законодавством, вибиваючи собі у Кабміну дедалі нові підвищення зарплат. Одним з таких є судова система України.

Про це в коментарі "Телеграфу" розповіла депутат Верховної Ради, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Більше читайте на сайті "Телеграф": "Для педагогів без шансів, суддям — премії, прокурорам — вищу зарплату: Ніна Южаніна про сюрпризи бюджету-2025".

Вона пояснила, що у бюджетній програмі 0501020 "Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя" передбачене збільшення видатків на оплату праці на 1 млрд 351 мільйон гривень. Й ще за одною програмою — додатково 215 млн гривень.

— Тобто загалом ми маємо плюс 1,5 мільярда. Чому? Обґрунтування таке: планується запровадити виплату премій суддям першої інстанції до 40% посадового окладу за кожен місяць. Це нібито необхідно, бо через низьку зарплату ніхто не хоче працювати в місцевих судах.

Ніна Южаніна додає, що правоохоронні органи також намагаються привести заробітні плати у відповідність до своїх спеціальних законів. Ці виплати підв'язані до прожиткового мінімуму, встановленого на перше число календарного року.

— І кожне відомство "грається" цифрами, намагається повернути своє, втрачене, як вони вважають. Загалом збільшення видатків на оплату праці просувають до 70 розпорядників коштів, поясненням цьому стало завершення реформи у вигляді запровадження грейдової системи оплати праці держслужбовців. Її завданням було упорядкування підходу до нарахувань, він мав би бути прозорим, відповідно, були б оптимізовані видатки, але вийшло навпаки — ми бачимо запит на їхнє збільшення.

*Реформа системи оплати праці держслужбовців стартувала 2020 року, вона передбачає впровадження класифікації посад, зменшення кількості складників зарплати, а на фінальному етапі — побудову системи грейдів, тобто зарплатних рівнів. Він вищий у тих, хто досягає на тій самій посаді кращих результатів і чий внесок в діяльність установи чи організації більший.

— У Мінфіні кажуть, що їм надали бюджетні запити, вони звели все в єдиний документ й передали далі на розгляд. Але потрібно вести розмову з розпорядниками, корегувати за потреби, шукати шляхи зменшення видатків, а не погоджувати на всі пропозиції, незважаючи на умови війни. Але для цього, на мій погляд, нема політичної волі. Насамперед у прем'єр-міністра, тому що він має організовувати роботу всіх міністерств, — підсумувала Ніна Южаніна.

Раніше вона розповіла "Телеграфу" на скільки хочуть підняти зарплату прокурорам.