Ціни на молочку та хліб різко зміняться: виробники дали важливі поради українцям

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 24 жовтня 2025, 19:05

Експерти розповіли, як зміняться ціни на молоко та хліб найближчим часом

На тлі перебоїв з електропостачанням у соцмережах та ЗМІ ширяться повідомлення що хліб та молоко здорожчають одразу на 30%. Але чи дійсно варто панікувати й скуповувати продукти в запас, та чи буде стрімкий злет цін через подорожчання сировини та зростання витрат виробників?

"Телеграф" з'ясував у виробників хліба та молока, чи справді базові продукти здорожчають на третину цієї зими, які реальні фактори впливають на ціноутворення і як українцям підготуватися без зайвої паніки.

Ціна молока піде вниз: несподіваний прогноз від виробників

Днями заступник голови Всеукраїнської аграрної Ради Денис Марчук спрогнозував зростання цін на молочку у разі тривалих відключень до 30%. Водночас опитані "Телеграфом" експерти молочної галузі навпаки прогнозують, що замість зростання цін варто чекати їхньої стабілізації, а в деяких категоріях — навіть зниження.

"Ми прогнозуємо, що півроку ціни збільшуватись не будуть. І очікуємо зниження їх (цін, — Ред.) на молочну продукцію", — заявив у коментарі "Телеграфу" Арсен Дідур, виконавчий директор Спілки молочних підприємств України.

Арсен Дідур

За його словами, Україна є частиною глобального ринку, тому коли ціни падають у Європі — вони знижуються і в нас. "Три місяці тому масло було 8 євро за кілограм. Це я кажу про оптові ціни. Зараз 5. Сир теж понизився. Сухе молоко було 2,5 і зараз 2", — пояснив експерт тенденції на європейському ринку.

Що ж до прогнозів про різке подорожчання, Дідур назвав їх необґрунтованими.

Я не бачу, звідки у вас інформація про те, що буде подорожчання. Це Дмитро Марчук, він більше аграрій, тому я боюся, він просто не орієнтується у ситуації, —

Три причини, чому молоко не дорожчатиме

Перший фактор — це обвал експортних цін у Європі. Якщо до серпня 2025 року молоко в ЄС коштувало 38-40 євроцентів за літр, то зараз ціна впала до 27 євроцентів. Через це українські виробники втратили можливість заробляти на експорті, а на внутрішньому ринку з'явилася надлишкова пропозиція сировини.

"Зараз наші заводи купуються на 40 євроцентів за молоко. Той же спот в Європі досягає вже 30 євроцентів. Тому зниження буде. А якщо буде зниження на сировину, то буде зниження і на готову продукцію", — пояснив Дідур механізм ціноутворення.

Другий фактор — імпортний тиск. Сергій Вовченко, голова наглядової ради АТ "Молочний альянс", у коментарі "Телеграфу" розповів про серйозну проблему для українських виробників. "Сьогодні на ринку 60-64% сирів у торгових мережах — це імпорт, в основному польський. А чому? Тому що дешевше", — констатував експерт.

Сергій Вовченко

За словами Вовченка, європейські виробники можуть пропонувати нижчі ціни не лише через падіння вартості сировини в ЄС, а й завдяки державній підтримці. "При нижчій ціні в Європі, ще ж треба враховувати, що 30% вартості молока дотує Євросоюз. Таким чином, вони можуть продавати дешевшу продукцію", — пояснив він.

Третій фактор — купівельна спроможність українців. Виробники чітко розуміють: якщо вони піднімуть ціни занадто високо, споживач просто не купуватиме продукцію. Голова наглядової ради "Молочного альянсу" підтвердив цю тенденцію цифрами.

Реально за цей рік десь відсотків на сім підняли всього-на-всього ціни протягом року, —

Блекаути підвищують витрати, але не спровокують стрибка цін

Масштабні блекаути цієї зими створюють виробникам молочної продукції серйозні виклики, але не спричинять 30%-го подорожчання. Як зазначив Арсен Дідур, "практично всі мають генерацію, щоб приймати молоко та охолоджувати його", а флагмани ринку мають навіть когенерацію. Проблема подвійна: зростає собівартість через дорогий газ і генератори, а споживання може впасти через виїзд частини населення за кордон.

Голова наглядової ради "Молочного альянсу" підтвердив:

Реально продажі знизилися… Тому зростання цін, про яке хтось розганяє фейки, [цього] не буде.

Хліб: подорожчає, але не на 30%

Якщо з молоком ситуація виглядає навіть оптимістично, то з хлібом все складніше. Тут дійсно є підстави очікувати на подорожчання, хоча й не на 30%, про які говорять деякі експерти.

"Однозначно ціни піднімуться", — підтвердила у коментарі "Телеграфу" Олена Жукова, колишня виконавча директорка Всеукраїнської асоціації пекарів. За її словами, основна причина — це подорожчання сировини, причому не на 30%, а "набагато більше". До цього додаються всі ті ж проблеми з електроенергією та дефіцит кадрів.

Олена Жукова

Але на скільки саме подорожчає хліб? Олексій Пучков, віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор хлібопікарного виробництва "Урожай" у Запоріжжі, у коментарі "Телеграфу" дав більш стриманий прогноз.

Олексій Пучков

Я думаю, що само по собі підвищення на 30 відсотків не дуже можливо, тому що саме по собі мережі, а вони є основний ланцюжок збуту хліба від виробника до споживача. І вони дуже критично відносяться до здорожчань вище, ніж 10-15 відсотків, —

Торгові мережі стримують зростання цін на хліб, попри подорожчання борошна й електроенергії

Великі торгові мережі намагаються не допустити різкого підвищення цін на хліб і вже попередили виробників про можливий мораторій на подорожчання. "Мережі розсилають нам листи, що з листопада накладуть мораторій на підвищення цін", — розповів Олексій Пучков. За його словами, навіть якщо виробники спробують підняти ціни на 10–15%, магазини можуть відмовитись їх приймати.

Причина — конкуренція за покупця та власне виробництво хліба в мережах. "Такі, як "Сільпо" чи "Варус", багато випікають самі майже повного циклу", — пояснив Пучков.

Водночас собівартість хліба зростає. Житнє борошно подорожчало майже вдвічі за пів року через дефіцит посівів, пшеничне — на 10–30%. "Новий урожай не знизив ціну, а трохи ще підняв", — зазначив експерт. Дорожчають також дріжджі, паливо та електроенергія — для підприємств вона сягає понад 10 грн за кіловат-годину. "Пересічні платять чотири, а ми — десять. Це величезний перекіс", — наголосив Пучков.

Особливо складно хлібозаводам у прифронтових регіонах. "На Запоріжжі обсяги впали, все подорожчало. Ми працюємо або в збиток, або без прибутку", — зізнався він. Через високу вартість генераторів багато підприємств змушені працювати лише у ті години, коли є світло.

Експерти заспокоюють: хліб і молоко взимку подорожчають лише помірно

Виробники прогнозують, що цієї зими українців не чекає ціновий шок: хліб може подорожчати на 10–15%, а не на 30%, як лякають у мережі, тоді як молочна продукція навіть може трохи подешевшати через падіння європейських цін і конкуренцію імпорту. За словами Олексія Пучкова, "10-15% під кінець року — це звична сезонна історія".

Експерти радять не панікувати й не скуповувати продукти про запас: молоко й хліб швидко псуються, а реальне здорожчання буде помірним. Натомість варто звернути увагу на олію, яка може вирости в ціні на 40%, та овочі — вони навесні подорожчають через імпорт.