Блекаут-інфляція: які продукти подорожчають першими у разі тривалих відключень

Читать на русском
Автор
1817
Ціни на продукти. Колаж: "Телеграф" Новина оновлена 24 жовтня 2025, 11:28
Ціни на продукти. Колаж: "Телеграф"

Курка стане дорожче на кілька гривень, втім деякі продукти можуть здорожчати на третину

Російські удари по енергооб'єктах та логістиці України можуть призвести до серйозних перебоїв з електропостачанням. А це означає не лише темні вечори та холодні квартири, а й відчутне випробування для харчової промисловості.

"Телеграф" розповідає, які зміняться ціни на продукти через енергетичні проблеми і як них вплинуть тривалі блекаути.

Молочка, яйця, хліб: продукти, які оновлять цінники першими

Найбільше зростання цін очікується на товари, виробництво або зберігання яких потребує постійного електропостачання. Експерти прогнозують подорожчання від 10 до 30% залежно від тривалості відключень світла. Під загрозою — молочна продукція, м’ясо, яйця та хліб, адже вони залежать від безперервної роботи холодильного та виробничого обладнання.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив: "Ситуація може повторити сценарій зими 2022–2023 років, коли через масштабні блекаути виробники змушені були використовувати генератори, що суттєво збільшило собівартість продукції".

Водночас виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова у коментарі "Телеграфу" заспокоює, що "борщовий набір, якщо й подорожчає, то незначно — пару гривень, які особливої погоди споживачам не зроблять. Україна має відкриті кордони й активно імпортує овочі".

Оксана Руженкова

Важлива причина зростання цін в минулий сезон блекаутів – використання генераторів під час відключень. Пальне для них автоматично закладається у вартість продукції. Марчук наголошує:

Цьогоріч ризики аналогічні. Якщо доведеться знову активно застосовувати резервне живлення, ціни на продовольство неминуче зростатимуть

Ціну визначатимуть графіки відключень

Масштаб цінового зростання напряму залежить від графіків відключень. Денис Марчук пояснює:

Якщо світло вимикатимуть на кілька годин тричі чи чотири рази на тиждень – продукти зростуть у ціні не більше ніж на 7%. Але якщо відключення триватимуть по 8 годин щодня, подорожчання може сягнути до 30%

Під час попередніх блекаутів саме молоко, м'ясо, яйця та хліб дорожчали на 10-30% залежно від того, скільки годин на добу не було світла та наскільки активно підприємства користувалися генераторами.

Більш оптимістичні прогнози дає Олександр Охріменко, експерт з економічних питань. У коментарі "Телеграфу" він розповів про поточну ситуацію у харчовій промисловості:

"Раніше удари по українській енергетиці, перебої з електроенергією – це була б трагедія. Зараз не дуже

Олександр Охріменко

Експерт пояснює це тим, що великі компанії навчилися адаптуватися до енергетичних викликів. Багато з них встановили власні генератори або перейшли на альтернативні джерела енергії.

Багато підприємств харчової промисловості мають своє автономне енергетичне забезпечення. Причому деякі виготовляють енергію із відходів. Якщо це маленький виробник, то в нього можуть бути проблеми. А у великих виробників зараз проблем з енергією не існує, –

запевняє Охріменко.

Імпорт та Уряд: два фактори балансу

Ще одна можлива причина подорожчання – удари глави РФ по залізничній та транспортній інфраструктурі. Втім, Оксана Руженкова не вважає, що удари по залізниці суттєво вплинуть на продовольчі ціни:

Ми фактично не возимо продукти з-за кордону залізницею, оскільки більш доступним є автоперевезення, відтак вплив буде несуттєвим

Експертка також звернула увагу на роль імпорту в стримуванні цін. Україна активно закуповує молочну продукцію в Європі, де ціни адекватні або навіть дещо нижчі за українські. Польща лідирує по поставкам, не пасуть задніх Німеччина, Франція та Нідерланди.

"Україна не скорочує імпорт молочки. Навіть якщо у нас корови менше дояться на осінь і зиму, і власний виробник би хотів підняти ціну на продукцію, проте зробити цього не зможе через прийнятні ціни на продукцію в Європі", – пояснила Руженкова.

Окрема ситуація складається з куркою та м'ясними виробами. Оксана Руженкова пояснила, що обмеження по постачанням курятини в Євросоюз з України через перегляд квот скоротилося і це матиме вплив на внутрішній ринок. В Україні до війни працювало близько 100 птахофабрик. Переважна більшість з них наразі орієнтується на попит в середині країни.

"Вони так само будуть потерпати від електроенергії. У разі дуже складної ситуації, вони скорочуватимуть поголів`я птиці. А якщо не встигнуть цього зробити, скидатимуть ціну на продукцію. Якщо світло вимикатимуть ще й в магазинах, то зрозуміти хто саме піднімає вартість продукції без втручання регуляторних органів буде складно. У будь-якому випадку ТОП-3 виробників курятини (МХП, "Агро-Овен" та Avesterra Group) зможуть забезпечувати і українського споживача, і зарубіжного. Головне, щоб власний покупець встигав купувати м`ясо і споживати до відключень світла", – зазначила експертка.

За її словами, якщо і буде подорожчання курятини, воно буде в межах 5-7 гривень, максимум 10 гривень. Найвищі ціни на продукти слід чекати під Новий рік та Різдво.

Експертка звернула увагу на роль державного регулювання в стримуванні цін. Зокрема Антимонопольний комітет України (АМКУ) вже має досвід втручання в ціноутворення під час кризових ситуацій.

Досвід показує, що минулого року дуже непогано розібрався АКМУ з виробниками курячих яєць. Під час covid регулятор дуже чудово підрівняв і виробників, і торгівельні мережі. Думаю, що якщо когось із наших ланцюгів поставки до споживача трішечки "занесе", то уряд встигне їх підрівняти, –

зазначила Руженкова

Чи можна уникнути подорожчання

Єдиний спосіб уникнути різкого стрибка цін – забезпечити стабільне електропостачання взимку. Якщо енергосистема витримає навантаження і відключення будуть короткочасними, подорожчання буде мінімальним.

При цьому Оксана Руженкова підкреслює роль відкритих кордонів у стримуванні цін:

Експортно-імпортні процеси не зупиняються. Вони однозначно впливатимуть на ціни на внутрішньому ринку. Навіть якщо будуть дещо сильно підвищені ціни, це буде не настільки критичним, щоб споживачі затягли паски і відмовилися від товарів із продовольчого кошика

Фахівці радять українцям уже зараз готуватися до можливого подорожчання продуктів взимку. Варто зважено планувати сімейний бюджет з урахуванням можливих змін у вартості продуктів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, що українці почали відмовлятися від консервування. Про це яскраво свідчить провал з продажем цукру.