"Зв’язку з ними немає": учасників "Би-2", що підтримують ЗСУ, затримали в Таїланді

Читать на русском
Автор
Льова Би-2 (Єгор Бортник) І Шура Би-2 (Олександр Уман) Новина оновлена 28 січня 2024, 13:46
Льова Би-2 (Єгор Бортник) І Шура Би-2 (Олександр Уман). Фото instagram.com/shurab2band

Команду можуть депортувати до Росії, з якої музиканти виїхали через війну в Україні

Відому російську групу "Би-2", що раніше випустила антивоєнний кліп "Колыбельная", затримали після концерту в Таїланді і утримують у центрі міграційної поліції на острові Пхукет.

Як повідомляють росЗМІ, посилаючись на представника колективу, після виступу в клубі Illuzion Phuket 25 січня музикантів затримали та посадили у камеру поліцейської дільниці нібито через неправильно оформлені документи, надані організаторами. Наступного дня відбувся суд, який ухвалив рішення оштрафувати артистів. Штраф було сплачено.

Після суду членів групи знову заарештували – цього разу силами міграційної поліції. Музикантів відправили до центру затримання, де вони перебувають зараз.

"Зв’язку з ними немає. Пізніше їх мають перевести до Бангкока, де "питання про перебування в Таїланді має остаточно вирішитися". За словами представників Би-2, чиновники МЗС Ізраїлю "беруть участь у вирішенні ситуації", — йдеться в тексті.

Своєю чергою видання "Радио Свобода" повідомляє, що деяких учасників з групи "Би-2", ймовірно, йдеться про лідерів гурту Шуру та Льову Би-2, можуть депортувати до Росії, яку вони покинули через повномасштабне вторгнення, що почалося в Україні. Музикантам, якщо їх депортують до Росії, може загрожувати кримінальне переслідування через їхню чітку незгоду з нинішньою політикою країни-агресорки.

"Би-2" та Україна

Після початку війни "Би-2" створили кілька антивоєнних композицій, а члени колективу перебралися до Ізраїлю. У травні минулого року Мін’юст Росії вніс Єгора Бортника (Льова Би-2) до реєстру "іноземних агентів". 2023 року Бортник написав у соцмережах, що думає придбати для Збройних сил України танк.

"Може куплю ще один Амбуланс для України. До двох заряджених за повною програмою Мерседесів", — написав тоді музикант.

Нагадаємо, що у вересні 2014 року музиканти активно тиражували пісню "Забрали в армию", яка є відповіддю на агресію Кремля. У грудні 2019 року під час виступу "Би-2" на музичній премії "Виктория" у Москві організатори заходу вирізали з пісні рок-музикантів "Люди на эскалаторах" слово "протесты".

21 травня 2022 року мав відбутися перший за 9 років концерт "Би-2" у Києві. Проте через війну захід на ВДНГ скасували.