Допомога малозабезпеченим сім'ям: хто може отримати виплату, які документи та куди звертатись

Читать на русском
Автор
Гривня
Гривня. Фото Depositphotos

Заяву можна подати в електронній формі

Родини в Україні мають право на грошову допомогу. Держава нараховуватиме гроші малозабезпеченим сім'ям протягом 6 місяців.

Як мовиться в законі "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям", передає Департамент соціального захисту населення, максимальна сума виплати не може перевищувати розмір прожиткового мінімуму для малозабезпеченої сім'ї. Його розмір коливається від 1665,40 до 4474,44 гривні.

До складу сім’ї включаються:

  • чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти віком до 18 років, а також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти (в тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених закладів освіти і вступом до іншого закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем і продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) до досягнення 23 років і не мають власних сімей;
  • неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи, які проживають разом з батьками;
  • непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;
  • особа, яка проживає разом з одинокою особою з інвалідністю I групи та доглядає за нею;
  • жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі, але проживають однією сім’єю і мають спільних дітей. При цьому діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти до досягнення 23 років і не мають власних сімей, включаються до складу сім’ї незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування. Права члена сім’ї має одинока особа.

Який розмір виплати для малозабезпеченої сім'ї

Сума такої допомоги розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої сім’ї. Однак максимальний розмір не може перевищувати розміру прожиткового мінімуму для малозабезпеченої сім’ї.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму у 2024 році:

  • для працездатної особи: 55% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1665,40 грн.)
  • для осіб, які втратили працездатність, та осіб із інвалідністю: 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (2361,00 грн.)

Для дітей: 140% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

  • до 6 років – 3588,20 грн.;
  • від 6 до 18 років – 4474,44 грн.;
  • від 18 до 23 років (за умови навчання) – 4239,20 грн.

Державна соціальна допомога призначається на 6 місяців з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи.

Які документи необхідні та куди звертатись

1) заява;

2) декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги;

3) довідка про доходи в разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо та згідно з законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення (в разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру).

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що ще одна категорія людей може отримати статус ВПО і відповідно грошову допомогу.