Джоді Фостер повернула популярність "Справжньому детективу", але є багато незадоволених — рецензія

Читать на русском
Джоді Фостер помітно постаріла, але залишилася привабливою
Джоді Фостер помітно постаріла, але залишилася привабливою. Фото Кадр з фільму

На новий сезон "Справжнього детектива" обрушилися хейтери

На HBO вийшла перша серія четвертого сезону "Справжній детектив: Нічна країна" і навколо фільму одразу спалахнув скандал. Прем’єрний день розпочався з того, що фільм отримав досить високі оцінки від критиків і зрівнявся у рейтингу на iMDb з першою серією першого сезону, тобто отримав найвищу оцінку. яка була у цього серіалу. Крім цього, "Нічна країна" стала найкращою серед серіалів, які з’явилися цього місяця.

Однак потім почався обвал на найпопулярніших кіносайтах – iMDb та Rotten Tomatoes. Оцінки глядачів стрімко почали знижуватись. Причому хейтери не обирали слів, а просто ставили нижчу оцінку і без особливого аналізу сипали образами на адресу режисера Ісси Лопес. При цьому оцінка критиків, як і раніше, залишається досить високою – 9,2. "Телеграф" подивилися поки що єдину доступну серію і зрозумів, що наступні серії чекати варто, щоб подивитися сезон до кінця.

Відгуки глядачів на Rotten Tomatoes

Новий сезон відрізняється від попередніх більшою містичністю та особливою стильною картинкою. З перших сцен нам дають зрозуміти, що прокинулося чи з’явилося щось, що надалі впливатиме на події. Крім цього, з’являється примара, яка босими ногами ходить по снігу і постійно закликає літню вдову піти за нею.

Оскільки дія фільму відбувається на Алясці в умовах полярної ночі, коли не видно Сонця більше місяця, темрява та сніг роблять у цьому випадку атмосферу більш напруженою. Колориту додають поява білого ведмедя на вулицях міста чи освіження туші вовка.

Однак однією з головних фішок картини поки що залишається Джоді Фостер, яка знімається зараз не частіше, ніж раз на два роки. Незважаючи на її численні нагороди за різні ролі, вона як і раніше для масового глядача залишається детективом-стажором з "Мовчання ягнят". Але ця роль, якщо все піде далі, як і в першій серії, може стати її новою візитною карткою. Її персонаж, це самотня мати у якої немає часу на дочку, оскільки вона весь час приділяє роботі.

Цей сезон може стати певною мірою черговою одою фемінізму, оскільки чоловіки тут показані інфантильними. Для цієї франшизи це зовсім не властиво, адже раніше її головні герої були мачисті чоловіки на кшталт Метью Макконахі. Тепер же героїня Джоді та її напарниця у виконанні чемпіонки світу з боксу Калі Рейс – єдина надія маленького містечка на перемогу закону та справедливості.

Обидві головні героїні тут задають тон. Слідчий у виконанні Фостер це все-таки материнський початок. Вона намагається дбати не лише про свою дочку, а й про інших мешканців цього містечка. Зокрема про дорослого сина місцевого шефа поліції, якого вона підгодовує. Ну, а персонаж Рейс, це колишня десантниця, яка звикла домінувати у всьому. Дуже символічна тут інтимна сцена, яка показана не заради сексу. Вона з порога завалює у ліжко свого коханця-велетня, який віддалено схожий на Джейсона Момоа. Незважаючи на його параметри лідер у їхніх відносинах вона. А йому залишається лише підкорятися, а всі його інтереси, це варити пиво та нарощувати м'язи.

У серіалі Фостер грає детектива, яка приїхала розслідувати справу зникнення з науково-дослідної станції цілої групи вчених. Напруженості до цієї події додає ще одна деталь — на цій станції виявлено відрізаного жіночого язика, який просто валявся на підлозі. І видно, що його ампутували не вчора. Немає жодних слідів крові. До того ж, на станції взагалі не було жінок. І це тягне за собою ще одне розслідування, яке було закрите кілька років тому. Тоді по-звірячому було вбито активістку, яка виступала за закриття місцевої шахти. А крім маси дивних колотих ран у неї було вирізано язика. Незважаючи на те, що населення тут небагато, її вбивці, так і не було знайдено.

У маленькому місті виявилося дуже багато таємниць та подій, які можуть бути пов’язаними між собою. Так що можна констатувати, що Ісса Лопес повернула популярність цій франшизі, а армія хейтерів, яка накинулася на серіал, це навряд чи дії на користь конкурента. Скоріше це сексисти, яким не сподобалося, як неприємно принизили тут чоловіків, а жінок, навпаки, зробили останньою надією людей.