Троянди зацвітуть як ніколи: названо найкращий час для обрізки цих квітів

Читать на русском
Автор
1019
Один раз на рік трояндам потрібна радикальна обрізка
Один раз на рік трояндам потрібна радикальна обрізка. Фото Колаж, "Телеграф"

Проста процедура змусить троянди випустити багато бутонів та квітнути довше

Троянди — одні з тих квітів, які потребують особливої уваги. Для того, щоб квіти росли здоровими та рясно цвіли, їх потрібно регулярно обрізати. На думку садівників, один раз на рік необхідно проводити радикальну обрізку троянд і робити це найкраще навесні.

Раніше ми розповідали, коли знімати зимове укриття з троянд. Тепер розповімо, як підібрати правильний час для обрізки.

Коли обрізати троянди після зими

Ідеальний час для обрізання троянд – весна. Восени ця процедура може нашкодити рослині, якщо "рана" після обрізки не встигне зарости до морозів. Тканини, що відмирають, є місцем проникнення хвороботворних грибків, що викликають в’янення чагарників. Навесні ж ризик раптових заморозків значно нижчий.

Весняне обрізання троянд зазвичай проводять у квітні. Важливо пам’ятати, що троянди дуже ніжні й схильні до грибкових захворювань, тому пошкодження необхідно звести до мінімуму. Для обрізання використовуйте гострий секатор і намагайтеся не притиснути пагони.

Обрізка троянд навесні збереже потрібну форму рослин і дасть змогу видалити пагони, що відмерли. Це також впливає на рясне цвітіння та появу бутонів. Інтенсивна обрізка призведе до того, що квіти зацвітуть пізніше, але вони будуть більшими й довше радуватимуть око.

Як обрізати троянди навесні

Процедура залежить від виду куща. Багатоквіткові троянди обрізають на 3-4 вічка. Бордюрні троянди обрізають аналогічно, але залишають близько 6 бутонів. У плетистих троянд потрібно видалити пагони, що відцвіли, і довгі гілочки, що ростуть біля основи куща.

Зазвичай кущі обрізають злегка навскісок на відстані від 0,5 до 1 см від останньої здорової бруньки. Якщо на гілці є коричневі плями або тріщини, слід обрізати її нижче над найвищою здоровою брунькою. Завдяки цьому виростуть міцні пагони, вкриті квітками.

Також слід пам’ятати, що будь-яку рану, нанесену обрізкою гілок, слід замазати садовою маззю або водоемульсійною фарбою з додаванням фунгіциду.

Раніше "Телеграф" розповідав, які рослини потрібно обов’язково обрізати у лютому. Це допоможе їм краще зростати.