Іран зачепив "ядерного" сусіда. Що означає обмін ударами з Пакистаном і чого чекати

Читать на русском
Автор
1120
Мечеть у Пакистані
Мечеть у Пакистані. Фото Pixabay

Вночі Пакистан скопіював гібридну атаку сусідів

На Близькому Сході ще одне загострення, цього разу іскри пролетіли між Іраном та Пакистаном. Сусідні країни обмінялися серіями ракетних обстрілів, поціливши у табори воєнізованих груп одне одного. Обидві країни представили свої атаки як напади саме на повстанців-терористів.

Окрім хитрості згаданих обстрілів, їх робить незвичним те, що це перший ракетний удар по Ірану після ірако-іранської війни у 1988 році. Та й Пакистан має ядерну зброю, загрожуючи надати будь-якому конфлікту нових небезпечних барв. "Телеграф" розповідає про це детальніше:

Обстріл Пакистану

Іран 16 січня обстріляв ракетами й дронами територію Пакистану, зокрема, село у великій південно-західній прикордонній провінції Белуджистан, що призвело до загибелі двох дітей та розлютило владу країни. Ісламабад відкликав посла з Тегерану та заявив про право на удар у відповідь.

"Удар по території Пакистану призвів до смерті 2 невинних дітей і поранення 3 дівчат. Це порушення суверенітету Пакистану є абсолютно неприйнятним і може мати серйозні наслідки. Пакистан завжди заявляв, що тероризм є спільною загрозою для всіх країн регіону, що вимагає скоординованих дій. Такі односторонні дії не відповідають добросусідським відносинам і можуть серйозно підірвати двосторонню довіру", — йдеться у повідомленні МЗС Пакистану.

Але в Ірані пояснили, мовляв, ракети були націлені на дві бази бойовиків угруповання Джаіш аль-Адль в Белуджистані. Пакистанців серед жертв не було. Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахіан, виступаючи в Давосі, наполягав, що цілями нападу не були громадяни Пакистану, а лише члени Джаїш аль-Адль. Атака стала відповіддю на нещодавні напади угруповання на іранське місто Раск у південно-східній провінції Белуджистан.

"Джайш аль-Адль "("Армія справедливості") є етнічною мусульманською групою белуджів-сунітів. Це сунітське бойове угруповання, яке заявляє, що бореться за релігійні права сунітів у прикордонній іранській провінції Белуджистан. У той час, як державною релігією Ірану є шиїтське мусульманство. Бойовики неодноразово здійснювали вилазки на іранську територію, у грудні угруповання взяло на себе відповідальність за напад на поліцейську дільницю в Ірані. "Джайш аль-Адль" внесена Іраном у чорний список як "терористична" група.

Обстріл території Ірану у відповідь

18 січня Пакистан робить дзеркальний крок та у відповідь обстрілює ракетами Іран, заявляючи, що також цілив лише у терористів, тим більше своїх, пакистанських. У офіційному повідомленні йдеться що удари вразили "сховища терористів" у південно-східній іранській провінції Сістан-Балучистан. Президент Пакистану Аріф Алві каже, що його країна поважає суверенітет і територіальну цілісність усіх держав, очікуючи такого ж ставлення з боку інших країн. Пакистан назвав "удари у відповідь" операцією "Марг Бар Сармачар", бо місцевою мовою белуджів "сармачар" означає боєць і використовується озброєними групами, що діють у цьому транскордонному регіоні.

"Сьогодні вранці Пакистан здійснив серію високоскоординованих і спеціально націлених точних військових ударів по сховищах терористів у провінції Систан-Белуджистан в Ірані. Під час операції… було знищено низку терористів", – йдеться в повідомленні Міністерства закордонних справ Пакистану.

Державне телебачення Ірану повідомило про 9 загиблих: 3 жінок, 2 чоловіків та 4 дітей. Всі вони — не іранці. Міністерство закордонних справ Ірану викликало тимчасового повіреного у справах Пакистану (найвища дипломатична посада за відсутності посла) у Тегерані, щоб "запропонувати пояснення" нападів.

Іран і Пакистан обстріляли одне одного ракетами і дронами, мапа
Удари відбулися у транскордонному регіоні між Іраном та Пакистаном

Пакистан заявив, що поцілив у сховища терористів "Армії визволення Белуджистану" та "Фронту визволення Белуджистану" та оприлюднив фотографії ліквідованих бойовиків.

Зазначимо, що обидві групи беруть участь у боротьбі за більшу автономію та навіть окрему державу, заявляючи, що уряд несправедливо експлуатує багаті газові та мінеральні ресурси пакистанської провінції Белуджистан. Зокрема, Фронт визволення Белуджистану часто атакує там газові проєкти, інфраструктуру та пости безпеки, останнім часом вони також почали напади в інших частинах Пакистану. Також Фронт атакує різні китайські проєкти та час від часу вбиває китайських робітників, попри запевнення Пакистану, що він робить усе можливе для захисту. Своєю чергою Фронт визволення Белуджистану виступив із заявою, що не має притулків в Ірані та жоден із сарамчарів не загинув.

Що далі (прогнози)

У минулому між сусідами були складні зв’язки через нестабільність на спільному кордоні. Але ці удари є найгучнішими транскордонними спалахами за останні роки, і вони відбуваються на тлі зростаючого занепокоєння щодо нестабільності на Близькому Сході.

Тим більше, що Збройні сили Ірану планують у четвер розпочати військові навчання на південному сході поблизу кордону з Пакистаном. Загальна територія навчань охоплюватиме приблизно 400 км. У навчаннях візьмуть участь десятки пілотованих і безпілотних літальних апаратів, які будуть вражати задані цілі, а системи протиракетної оборони будуть вражати наближені повітряні цілі. А збройні сили Пакистану перевели у стан "надзвичайно високої" бойової готовності на тлі загострення конфлікту з Іраном, передає Reuters.

Войовничість з обох сторін у майбутньому має ризик відновитися у прикордонних провінціях Ірану та Пакистану, прогнозує пакистанський співробітник Wilson Center Бакір Саджад Сайєд, передає Al Jazeera.

"Я сумніваюся, що це закінчиться помстою Пакистану. Недовіра, яка раніше перешкоджала діям проти озброєних груп по обидва боки кордону, зростатиме. В результаті чого я передбачаю відновлення войовничості з обох сторін", – заявив Сайєд.

Відповідь Пакистану дозволила країнам зрівнятися та відійти від краю прірви, заявив Майкл Кугельман, директор Wilson Center з Південної Азії, передає BBC.

"По суті, зараз обидві сторони зрівнялися. Ісламабад мав сильний стимул спробувати відновити стримування, особливо в умовах наступу Ірану в ширшому регіоні, розгортаючи прямі удари та довірених осіб, щоб завдати удару по загрозах і суперника. По суті, якщо Пакистан стримався, він би зіткнувся з ризиком додаткових ударів", — сказав Кугельман.

Поки незрозуміло, чи захочуть Іран чи Пакистан розпочати повномасштабні бойові дії проти угруповань біля кордонів. Адже обидві сторони зробили заяви, які натякали на бажання уникнути ескалації ситуації.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що цього тижня Іран обстріляв Ірак та Сирію, ракета влучила в район поблизу консульства США. До цього США та Велика Британія завдали ударів по хуситах, проксі Ірану в Ємені, що нападали на судна в Червоному морі.