Зупинили добряче? Коли відновить роботу паливний комплекс в Усть-Лузі, в РФ дали прогноз

Читать на русском
Автор
Гасіння пожежі після атаки БПЛА
Гасіння пожежі після атаки БПЛА. Фото росЗМІ

Зупинка в роботі негативне вплине на експорт РФ та принесе значні збитки

Російська компанія "Новатек", термінали якої зазнали обстрілу та були значно пошкоджені, за позитивними прогнозами, зможе відновити свою роботу переробного комплексу в Усть-Лузі вже протягом кількох тижнів після атаки дронів. У гіршому випадку йдеться про місяці.

Такого висновку дійшли аналітики московської брокерської компанії БКС. Про це пише Reuters.

"Ми вважаємо, що завод, швидше за все, повернеться до значної потужності протягом кількох тижнів або, у гіршому випадку, місяців", — заявляють аналітики московської брокерської компанії БКС.

"Новатек" буде змушений експортувати більше газового конденсату замість високомаржинального палива через інші термінали.

Його комплекс використовує для переробки близько 7 мільйонів тонн на рік з Пуровського заводу в Західному Сибіру для подальшого виробництва нафтопродуктів, таких як нафта, авіагас і газойль.

За оцінками інвестбанку "Сінара", через інцидент може постраждати чверть доходів "Новатека".

Зауважимо, що деякі операції на терміналі з відвантаження палива в Балтійському морі та "технологічний процес" на комплексі через пожежу було призупиненого у неділю, 21 січня. Унаслідок атаки безпілотників було пошкоджено два водосховища та насосну станцію.

Російський експорт нафти постраждає

Обстріл терміналу "Новатеку" матиме значний вплив на експорт РФ, адже Росія відправляла в Азію рекордний обсяг нафти, що використовується для виробництва нафтохімічної продукції, яка зрештою перетворюється на пластмаси та поліефірні волокна.

За даними LSEG, у 2023 році з порту Усть-Луга, де розташовано кілька точок збуту експорту сировинних товарів, до Азії було відправлено 5,2 млн тонн нафти, з них 2,8 млн тонн надійшло з термінала "Новатека".

Раніше "Телеграф" писав, що понеділок, 22 січня, у російській Самарі на Кіровському ринку сталася велика пожежа. Полум’я поширилося площею близько 1000 квадратних метрів.