Наслідує Гітлера: Путін збирає в Африці багатотисячну армію

Читать на русском
Автор
Наслідує Гітлера: Путін збирає в Африці багатотисячну армію Новина оновлена 17 березня 2024, 22:05

У трьох країнах Африки відбувалися військові перевороти за участю ПВК "Вагнера"

Росія, намагаючись розширити свій вплив в Африці, набирає 20 тисяч солдатів. Вони мають замінити найманців ПВК "Вагнера" по всьому континенту.

Про це пише Bloomberg. Африканський корпус має на меті залучити новобранців і колишніх бійців "Вагнера" до середини року для розгортання щонайменше в п’яти дружніх з Росією країнах — Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері.

Видання зазначає, що поки невідомо, де РФ зможе знайти 20 тисяч солдатів, яких, за словами людини, близької до Міноборони Росії, шукає група. На піку африканські операції ПВК "Вагнера" налічували щонайбільше кілька тисяч осіб, і Росія вже намагається залучити щонайменше ще 250 тисяч військових для війни в Україні цього року.

Водночас перехід до офіційної військової ролі зруйнує незалежність від операцій "Вагнера", які давали Кремлю правдоподібне заперечення звинувачень ООН у воєнних злочинах в Африці, висунутих проти групи найманців.

"Для росіян також є недолік, який полягає в тому, що ви більше не можете заперечувати. Якщо ви перейменуєте ці сили як частину армії, ця проблема тепер буде належати вам", — заявив колишній високопоставлений дипломат США Дж. Пітер Фам.

За даними видання, минулої середи, 24 січня, близько 100 російських військових прибули до Буркіна-Фасо, щоб забезпечити безпеку капітана Ібрагіма Траоре, який захопив владу в результаті військового перевороту 2022 року, йдеться в заяві групи, опублікованій на її каналі Telegram. Але вона має амбітні плани, прагнучи побудувати регіональну штаб-квартиру в Центральноафриканській Республіці, де протягом останніх шести років "Вагнер" вів жорстоку кампанію від імені президента, і включився в апарат національної безпеки в обмін на діаманти та золото.

Кількість російських військових у ЦАР майже подвоїлася до майже 2000 осіб з вересня — через місяць після смерті Пригожина. Як зазначив старший радник президента Фостена-Арканжа Туадери Патрік Біда Куягбеле, це ознака того, що співпраця з Росією у сфері безпеки "інтенсифікувалася".

Москва скористалася дестабілізацією в Західній Африці, спричиненою військовими переворотами та ісламістськими повстаннями в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо, посиленими народним невдоволенням колишньою колоніальною державою Францією та очевидним втручанням Заходу. У вересні три країни Сахелі та Росія підписали договір про взаємну оборону. Минулого тижня військовий лідер сусіднього з Нігером Чаду, який зараз вважається останнім бастіоном західного впливу в Сахелі, зустрівся з Путіним у Москві, щоб обговорити співпрацю у сфері безпеки.

Головний чиновник Державного департаменту США в Африці Моллі Фі висловила стурбованість тим, що Росії вдасться укласти угоду щодо військової присутності в Нігері, де США мають велику базу безпілотників. Минулого року нова армійська хунта країни також вигнала французькі війська та фактично змусила закрити посольство Франції.

У листопаді армія Малі за допомогою російських бійців відбила стратегічне місто Кідал на півночі країни, яке утримувалося повстанцями-сепаратистами понад десять років. Як і в інших країнах, у Малі підрядники "Вагнера" повільно — хоча й не повністю — замінені регулярними армійськими силами, заявили двоє західних чиновників на умовах анонімності. Поряд зі своєю роллю у підтримці режимів, очікується, що Африканський корпус збереже фокус "Вагнера" на видобутку сировинних ресурсів з метою залучення твердої валюти для фінансування війни в Україні, заявили офіційні особи.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, російський слід також був помічений під час перевороту ще в одній західноафриканській країні — Габоні. Росія зацікавлена у захопленні влади лояльними Кремлю угрупованнями, оскільки в цих країнах є величезні поклади цінних ресурсів.