На заході Африки розростається хаос: як у цьому замішана Росія

Читать на русском
Автор
786
Переворот у Нігері
Переворот у Нігері

У трьох країнах у період з 2021 по 2023 роки відбувалися військові перевороти за участю ПВК "Вагнера"

Після того, як у Нігері проросійські сили захопили владу, ситуація зі стабільністю в західній частині Африки продовжує погіршуватися. Так три країни вирішили негайно залишити організацію Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС).

Як пише Reuters, заява була зачитана в ефірі національного телебачення Нігеру полковником Амаду Абдрамане, який представляє військову хунту.

"Через 49 років доблесні народи Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру з жалем і великим розчаруванням відзначають, що організація (ЕКОВАС) відійшла від ідеалів своїх батьків-засновників та духу панафриканізму", — сказав він.

За його словами, організація не змогла допомогти цим трьом країнам "в їхній екзистенційній боротьбі з тероризмом та відсутністю безпеки".

ЕКОВАС — організація, створена 1975 року. Вона ставить завдання подолати бідність, а також забезпечити безпеку в гарячих точках, для чого вона має свої збройні сили. Після виходу трьох країн у ній залишається 12 членів.

Слід зазначити, що ситуація всередині ЕКОВАС досягла піка напруги влітку 2023 року, коли військові за допомогою російської ПВК "Вагнера" повалили законну владу. При цьому їхні прихильники не ховаючись пройшлися головними вулицями столиці з російськими прапорами та портретами кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Після цього члени ЕКОВАС зажадали повернути законну владу, погрозивши застосувати силу, якщо бунтівники не виконають цієї вимоги. Буркіна-Фасо та Малі своєю чергою заявили, що вторгнення до Нігеру сприйматимуть як вторгнення на свою територію.

До речі, подібний військовий переворот у Малі стався навесні 2021 року, а в Буркіна-Фасо у січні 2022 року. З того часу членство цих країн в організації було припинено. В обох випадках бунтівники покладалися на "вагнерівців".

Як повідомлялося раніше, російський слід також був помічений під час перевороту ще в одній західноафриканській країні — Габоні. Росія зацікавлена у захопленні влади лояльними кремлю угрупованнями, оскільки в цих країнах є величезні поклади цінних ресурсів.