Путін та Китай вже не головна загроза? Чого бояться в західних країнах

Читать на русском
Автор
10541
США та Європа більше бояться мігрантів та ісламістів, ніж Росію та Китай
США та Європа більше бояться мігрантів та ісламістів, ніж Росію та Китай. Фото Відкриті джерела

Екологічні загрози, ризики масової міграції та радикальний ісламізм наганяють на західні країни більше жаху

У західних країнах перестають сприймати Росію та Китай як основну загрозу, натомість звертаючи більше уваги на "нетрадиційні ризики". До таких відносяться, наприклад, радикальний іслам та масова міграція.

Як йдеться в матеріалі CNBC з посиланням на звіт Мюнхенського індексу безпеки 2024, загрози, що походять від Кремля і Пекіна, нині турбують населення країн Заходу значно менше, ніж минулого року.

Зазначається, що громадська думка в більшості схиляється до того, що країни Глобального Півдня стануть могутнішими протягом 10 років, тоді як країни Заходу поступово занепадають і стагнують.

Станом на кінець грудня 2023 року серед країн "Великої сімки" лише Великобританія та Японія вважають Росію найбільшою загрозою, тоді як у Німеччині та Італії було зафіксовано суттєве зниження побоювань.

Така сама ситуація спостерігається і з Китаєм, який назвали загрозою лише в Канаді та Японії. Примітно, що в самому Пекіні відчувають, що загроза зростає з боку всіх країн, крім Росії та Білорусі.

Водночас на Заході все частіше звучить побоювання про так звані "нетрадиційні загрози", до яких належать екологічні загрози, ризики масової міграції внаслідок війни або зміни клімату, а також організована злочинність та радикальний іслам. Екологічні виклики увійшли до топ загроз у всіх великих країнах, окрім США.

Перше місце по загрозі в Китаї та США все ж таки посіли питання кібербезпеки, оскільки обидві країни ведуть тривалу боротьбу за технологічну перевагу.

Як повідомляв "Телеграф", голова ГУР Кирило Буданов заявляв, що жодні диво-технології не змінять кардинально перебіг війни Росії проти України. У тривалому конфлікті переможцем виявиться країна із найсильнішою економікою та логістикою.