Все вирішиться за три місяці: у Євросоюзі зробили гучну заяву про війну в Україні

Читать на русском
Автор
14755
Жозеп Борель
Жозеп Борель

Захід більше не має часу для роздумів

Ситуація з війною в Україні може прийти до розв’язки у найближчі 3 місяці. Саме тому західні союзники повинні бути рішучими у питаннях її підтримки, замість того, щоб гаяти час у нерішучості.

Таку думку озвучив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції. Його слова наводить Укрінформ.

Він зазначив, що в Європі не всі політики та прості люди зрозуміли, що живуть "в ситуації війни" і це потребує абсолютно нових підходів.

"Не варто говорити "давайте подивимося наступного місяця на Раді глав МЗС". Ні, через три місяці ситуацію вже буде вирішено на полі бою ", — сказав він.

При цьому він зазначив, що ЄС уже виділив 28 мільярдів євро на пряму військову допомогу Україні, що є рекордною сумою допомоги для країни у стані війни. Боррель також нагадав, що постачання кожного нового виду техніки та озброєнь викликало широкі дискусії всередині блоку, проте якби Європа була більш рішучішою, то ситуація на фронті зараз могла бути зовсім іншою.

"Постачання Leopard? "Ні, це може призвести до ескалації". Пізніше ми поставляємо Leopard. Постачання Patriot? "Ні, це шлях до ескалації". Пізніше ми поставили Patriot. Якби ми менше вагалися в наших рішеннях, ймовірно, ця війна була б іншою", — додав головний дипломат ЄС.

Нагадаємо, тема війни в Україні стала однією з ключових під час Мюнхенської конференції, яка завершилась 18 лютого. У Мюнхені побував кореспондент "Телеграфа", який підбив підсумки конференції для нашої країни, а також розповів про те, що залишилося за лаштунками.