Росія має рекордну суму грошей у своїй скарбниці завдяки стратегічному партнеру США - СNN

Читать на русском
Автор
3945
Допомагає у цьому Індія
Допомагає у цьому Індія. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

У 2023 році федеральні доходи та витрати Росії були найвищими за весь час

У третій рік війни проти України Росія вступає з безпрецедентною сумою готівки в державній скарбниці. Частину з них складають рекордні 37 мільярдів доларів США за продаж сировини в Індію, які потім постачала нафтопродукти до Сполучених Штатів на суму вже понад 1 мільярд доларів.

Про це повідомляє CNN, посилаючись на аналіз Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA). Такі обсяги продажу сигналізують про те, що стратегічний партнер США Нью-Делі замінить постачальника сирої нафти західними покупцями, які були значно скорочені санкціями проти РФ.

Хоча продажі російської сирої нафти до Індії не підлягають санкціям і є цілком законними, дослідження судноплавних маршрутів, проведене експертами, показує, що цей величезний обсяг поставок може бути пов’язаний із так званим "тіньовим флотом" танкерів із сирою нафтою. Що було створено Москвою для спроби маскувати, з ким і як торгує, і максимізувати прибутки Кремля.

Згідно з аналізом відкритих даних Міністерства фінансів Росії, проведеним економістом RAND Говардом Шацом, у 2023 році федеральні доходи та витрати Росії були найвищими за весь час. Проте Москва все ще не збалансувала бухгалтерські звіти, сказав він, що свідчить про чисті витрати війни, а також удар по нафтових доходах від санкцій.

"Попри стрибок доходів, дефіцит федерального бюджету був третім за величиною… більшим лише у 2022 та 2020 роках", – сказав він. "Податки на внутрішнє виробництво та імпорт є високими та ефективними, а це означає, що вони обкладають податками своє населення, щоб платити за цю війну", – сказав він.

Індія виправдовувала свої закупівлі в Росії як засіб утримання нижчих світових цін, оскільки вона не конкурує із західними країнами за нафту Близького Сходу. Міністр нафти та природного газу Індії Хардіп Сінг Пурі минулого тижня сказав CNBC: "Якщо ми почнемо купувати більше близькосхідної нафти, ціна на нафту не буде 75 або 76 доларів. Це буде 150 доларів".

Складна роль Індії у світовій торгівлі нафтою також відображається на долі нафтопродуктів, у які перетворюється російська нафта. Частина сирої нафти переробляється в нафтопродукти на нафтопереробних заводах на західному узбережжі Індії, а потім експортується до США та інших країн, які підписали санкції щодо російської нафти. Продукти, перероблені за межами Росії, не підпадають під санкції, критики називають це "лазівкою нафтопереробного заводу".

Згідно з аналізом CREA, минулого року США були найбільшим покупцем нафтопродуктів з Індії, виготовлених із російської нафти, на суму 1,3 мільярда доларів з початку грудня 2022 року, коли було введено обмеження ціни, до кінця 2023 року. Оцінки організації базуються на загальнодоступних даних про судноплавство та енергетику.

Вартість цього експорту нафтопродуктів значно зростає, якщо включити союзників США, які також застосовують санкції проти Росії. За оцінками CREA, у 2023 році ці країни імпортували нафтопродуктів, вироблених із російської нафти, на суму 9,1 мільярда доларів, що на 44% більше, ніж роком раніше.

Зазначається, що Москва також знайшла спосіб збагатитися коштом цього процесу переробки та експорту. Один з індійських нафтопереробних заводів і портів, що приймають російську нафту, знаходиться у Вадинарі, і ним керує компанія під назвою Nayara Energy, яка на 49,1% належить російському державному нафтовому гіганту "Роснефть". За оцінками CREA, у 2023 році США імпортували нафтопродуктів, перероблених у Вадинарі, на суму 63 мільйони доларів, і що близько половини сирої нафти, яка використовується на заводі, була російською. Все це абсолютно безпідставно.

Але у звіті організації додається, що експорт з Вадинара "призводить до значних податкових надходжень для Кремля у формі оподаткування експортованої російської сирої нафти", а також через прибутки, отримані "Роснефтью" від переробки та перепродажу західним опонентам Москви.

Раніше "Телеграф" писав, що приватні нафтопереробні підприємства в Китаї почали активно скуповувати російську нафту.