Санкції боляче б'ють по імпорту російської нафти до Індії: як скоротилися обсяги

Читать на русском
Автор
Росія все ще добре заробляє на нафті
Росія все ще добре заробляє на нафті. Фото Відкриті джерела

Торік Індія купувала найбільше російської морської нафти у світі

Імпорт сирої нафти з Росії до Індії другий місяць поспіль зменшується, а за підсумками січня обсяги імпорту взагалі впали до найнижчого рівня за останні 12 місяців. Причиною стали американські санкції, які заважають індійським нафтопереробним заводам купувати російську нафту.

Про це пише інформаційне агентство Reuters. За даними агентства, імпорт нафти до Індії з РФ впав до 1,3 млн барелів на добу, через що Індія була змушена купувати більше іракської нафти; Індія є третім у світі імпортером та споживачем нафти та нафтопродуктів.

"Зменшення знижок на російську нафту порівняно з близькосхідною нафтою, нещодавні санкції США щодо судновласників, які перевозять російську нафту вище за цінову межу, а також зростання танкерних премій унаслідок атак у Червоному морі зробили російську нафту менш привабливою для індійських нафтопереробних заводів останніми місяцями", – сказала виданню Серена Хуанг, голова аналітичного відділу компанії Vortex.

Вона зазначила, що імпорт нафти з РФ до Індії наступними місяцями може впасти ще нижче. Торік Індія купувала найбільше російської морської нафти у світі через санкції та відмову Заходу від російських нафтопродуктів. Але зараз Вашингтон запровадив санкції щодо суден та операторів, які перевозять нафту з Росії із порушенням цінової стелі, а банків та постачальників послуг під загрозою вторинних санкцій зобов'язали стежити за тим, щоб вантажі не порушували санкції. Через санкції низка танкерів з "індійських" маршрутів була спрямована до інших портів.

Раніше "Телеграф" писав, що російські доходи від експорту нафти та нафтопродуктів у листопаді 2023 року знизилися на 17% порівняно з попереднім місяцем до 15,2 млрд доларів США. Це – найнижчий рівень з липня 2023 року. Про це повідомило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Країни G7 разом із ЄС та Австралією запровадили механізм обмеження цін на російську нафту у грудні минулого року. У лютому додалися обмеження і на нафтопродукти. Схему вигадали у Вашингтоні, щоб скоротити доходи Москви на тлі її війни з Україною.

Але у Росії вигадали механізм обходу санкцій "Великої сімки" на більшу частину свого експорту нафти. У зв’язку із цим доходи кремля від продажу сировини зросли.

Детальніше читайте у матеріалі "Телеграфа" "Підсанкційні товари: скільки росіяни заробляють на постачанні в Європу нафти та газу".