Головна "годівниця" Кремля не перекрита: на Захід потрапляють російські нафтопродукти на мільярди доларів

Читать на русском
Автор
1149
Головна "годівниця" Кремля не перекрита: на Захід потрапляють російські нафтопродукти на мільярди доларів

Російський бюджет отримав рекордний прибуток від торгівлі нафтою з Індією

Попри численні санкції та інші спроби перерізати фінансування російської військової машини, Кремль все одно знаходить спосіб заробляти гроші. І при цьому величезні суми продовжують надходити від нафтової промисловості.

Як йдеться у матеріалі CNN, цьому сприяють рекордні постачання нафти до Індії, завдяки чому російський бюджет отримав 37 мільярдів доларів у 2023 році. При цьому після перероблювання цієї нафти частина отриманих продуктів більш ніж на мільярд доларів потрапили до США.

Хоча ці поставки не підпадають під західні санкції, проте вважається, що у перевезеннях бере участь так званий "тіньовий флот", який був створений Росією, щоб приховати маршрути доставлення сирої нафти до кінцевих споживачів. Зокрема видання зазначає, що одним із перевальних пунктів є Лаконічна затока біля берегів Греції, де танкери здійснюють пряму перевалку нафти і потім продовжують шлях до кінцевих точок призначення.

Минулого року експертами було виявлено 588 рейсів танкерів з Росії до Індії, але ще не менше 200 було виконано за допомогою подібних перевалок у відкритому морі. Загалом, за попередніми оцінками, російський "тіньовий флот" складається з 1800 суден.

Але попри стрибок доходів, також величезними залишаються витрати. За 2023 рік Росія отримала близько 320 мільярдів доларів доходів, проте на війну пішла приблизно третина цих коштів. Тому, щоб покрити дефіцит, Москві необхідно підіймати податки для своїх жителів.

Разом з тим, постачання нафти до Індії залишається однією з найбільших лазівок в обході західних санкцій. При цьому аналітики зазначають, що частина переробленої російської нафти потрапляє до США та їхніх союзників. Так з початку грудня 2022 року і до кінця 2023 року США закупили в Індії нафтопродуктів на 1,3 мільярда доларів, а якщо враховувати інші союзні країни, то обсяги взагалі виростають до 9,1 мільярда, що на 44% більше, ніж роком раніше.

Мало того, не всі гроші від перероблювання залишаються в індійському бюджеті. Так, один з нафтопереробних заводів знаходиться в місті Вадинар і управляється компанією Nayara Energy, 49,1% якої належить "Роснафті".

Стверджується, що тільки від цього заводу США отримали нафтопродуктів на 63 мільйони доларів і що приблизно половину з переробленої там нафти було доставлено з Росії. Всі ці угоди відбуваються абсолютно відкрито.

Як повідомлялося раніше, країни G7 разом із ЄС та Австралією запровадили механізм обмеження цін на російську нафту у грудні минулого року. У лютому додалися обмеження і на нафтопродукти. Схему вигадали у Вашингтоні, щоб скоротити доходи Москви на тлі війни з Україною.

Але в Росії вигадали механізм обходу санкцій "Великої сімки" на більшу частину свого експорту нафти. У зв’язку із цим доходи кремля від продажу сировини зросли.