На Сонці сильний "симпатичний спалах" від двох плям: якою потужності очікується магнітна буря

Читать на русском
Автор
Сонце
Сонце. Фото Українська правда

Хвилювання можуть призвести до полярних сяйв

На нашій планеті продовжує вирувати геомагнітний шторм, який не перевищує 6 балів потужності. За словами вчених, він є наслідком "симпатичного сонячного спалаху".

Як мовиться на сайті Spaceweather, викид корональної маси (CME) вдарив магнітне поле Землі 23 січня, спричинивши геомагнітну бурю класу G2 (помірна). Після того, як цей шторм вщухне, 25 січня прибуде ще один CME, що принесе ймовірність штормів класу G1 (слабкий).

За словами астросиноптиків, протягом цього періоду спостерігачі за небом у високих широтах можуть свідками полярних сяйв.

Окрім того, як наголошують в Обсерваторії сонячної динаміки NASA, передає ресурс Spaceweather, на світилі відбувся подвійний сонячний спалах 23 січня від двох плям на відстані 500 тисяч кілометрів.

"На цьому фото можна побачити, як сонячні плями AR3559 і AR3561 спалахують у тандемі з протилежних півкуль, півночі проти півдня. Сукупна інтенсивність двох вибухів досягла категорії M5.1", — кажуть експерти.

Це називається "симпатичний сонячний спалах". Симпатичні спалахи — це пари спалахів, які виникають майже одночасно в різних активних областях не випадково, а через певний фізичний зв’язок.

Статистичний аналіз таких спалахів, за словами вчених, у 2002 році довів, що вони реальні та пов’язані між собою магнітними петлями в сонячній короні.

Симпатичний спалах, який відбувся 23 січня, спричинив лише зникнення короткохвильового радіо над Австралією та Індонезією.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, до яких областей Україні найближчими днями прийде тепла погода.