Вчені б'ють на сполох: зомбі-віруси з Сибіру можуть спровокувати нову страшну пандемію

Читать на русском
Автор
908
Вірус Pithovirus sibericum, виділений зі зразка вічної мерзлоти віком 30 тисяч років
Вірус Pithovirus sibericum, виділений зі зразка вічної мерзлоти віком 30 тисяч років. Фото The Guardian

Віруси знаходяться у вічній мерзлоті тисячі років

Вчені попереджають, що людство зіткнулося з новою загрозою пандемії. На їхню думку, стародавні віруси, заморожені у вічній мерзлоті Арктики, одного разу можуть вивільнитися через потепління клімату на Землі та спровокувати спалах великої хвороби.

Як пише The Guardian, штами цих мікробів Methuselah – або, як їх ще називають, вірусів-зомбі – вже були виділені дослідниками, які висловили побоювання, що нова глобальна надзвичайна ситуація може бути спровокована не новою для науки хворобою, а хворобою з далекого минулого. Вчені почали планувати арктичну мережу моніторингу, яка б виявляла ранні випадки захворювання, викликаного стародавніми мікроорганізмами. Крім того, це забезпечить карантин і кваліфіковану медичну допомогу для інфікованих людей, щоб стримати спалах і не дати інфікованим людям залишити регіон.

"На цей час аналіз загроз пандемії зосереджений на захворюваннях, які можуть виникнути в південних регіонах, а потім поширитися на північ. Натомість мало уваги приділялося спалаху, який може виникнути на крайній півночі, а потім поширитися на південь – і це, на мою думку, недогляд. Там є віруси, які можуть заразити людей і викликати новий спалах хвороби", — зазначив генетик Жан-Мішель Клавері з Університету Екс-Марсель.

Цю тезу підтримала вірусолог Маріон Купманс з медичного центру Erasmus у Роттердамі. "Ми не знаємо, які віруси лежать там у вічній мерзлоті, але я думаю, що існує реальний ризик того, що може бути один, здатний спровокувати спалах хвороби — скажімо, стародавньої форми поліомієліту. Ми повинні припустити, що щось подібне може статися", — підкреслила вона.

У 2014 році Клавері очолював групу вчених, які виділили живі віруси в Сибіру та показали, що вони все ще можуть інфікувати одноклітинні організми, навіть незважаючи на те, що вони тисячі років були поховані у вічній мерзлоті. Подальші дослідження, опубліковані минулого року, показали існування кількох різних вірусних штамів із семи різних місць у Сибіру та показали, що вони можуть інфікувати культивовані клітини. Вік одного зразка вірусу становив 48 500 років.

"Віруси, які ми виділили, здатні інфікувати лише амеб і не становлять небезпеки для людей. Однак це не означає, що інші віруси, які зараз замерзли у вічній мерзлоті, не можуть викликати захворювання у людей. Наприклад, ми ідентифікували геномні сліди поксвірусів і герпесвірусів, які є добре відомими патогенами людини", — сказав Клавері.

Вічна мерзлота покриває п’яту частину північної півкулі і складається з ґрунту, який тривалий час зберігався при температурі нижче нуля. Вчені виявили, що деякі шари залишалися замороженими протягом сотень тисяч років.

Але вічна мерзлота у світі змінюється. Верхні шари основних запасів планети – в Канаді, Сибіру та на Алясці – тануть, оскільки зміна клімату непропорційно впливає на Арктику. За словами метеорологів, регіон нагрівається в кілька разів швидше, ніж середні темпи зростання глобального потепління.

Нагадаємо, китайські вчені виявили невідомі віруси на тропічному острові Хайнань. Імовірно, вони можуть бути заразними для людей, а один із них належить до сімейства COVID.