Таким північне сяйво ви ще не бачили: у NASA зробили цікавий знімок

Читать на русском
Автор
Північне сяйво відоме за свої яскраві кольори
Північне сяйво відоме за свої яскраві кольори

Фото було знято для демонстрації можливостей інструменту VIIRS

Північні сяйва, що відомі яскравими барвами, можуть претендувати на звання одних із найкрасивіших атмосферних явищ на нашій планеті. Однак що буде, якщо зняти його в чорно-білих тонах? Відповісти це питання спробували дослідники Північноамериканського аерокосмічного відомства (NASA).

Як пише Space, NASA у кооперації з Національним управлінням океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) використовували інструмент VIIRS (Комплект радіометрів видимої інфрачервоної візуалізації) супутника Suomi NPP, щоб зробити незвичайний знімок.

Прилад VIIRS може фіксувати випромінювання за слабкого освітлення в широкому спектрі. Для цього він використовує відбите світло Місяця та джерела на Землі та в її атмосфері, щоб уловлювати видиме світло в нічний час.

У разі цього знімка світло випромінювалося полярним сяйвом і проходило через атмосферу Землі, щоб бути спійманим камерою супутника. Зрештою вийшло фото, яке можна побачити нижче.

Хоча північне сяйво дуже рідко зустрічається в Україні, проте для любителів подивитися на небо астрономи назвали кілька явищ, які не варто пропустити у 2024 році.