Не встигла завершитись одна буря, вже прийшла інша: якої вона потужності

Читать на русском
Автор
Космос
Космос. Фото Дзен

Астросиноптики оприлюднили графік

В кінці другої декади січня наша планета потерпала від бурі, яка не перевищувала 5 балів. Однак вже на початку цього тижня Сонце вирішило зробити ще один "геомагнітний" подарунок.

Протягом 22-23 січня Земля потерпатиме від магнітної бурі 6 балів, що вважається високою. Причиною такого збудження став викид корональної маси (СМЕ) с Сонця, як кажуть вчені з сайту Spaceweather.

За словами фахівців, велика сонячна пляма AR3559 повертається до Землі. Вона збільшилась втричі в розмірах за вихідні, ставши в 10 разів ширше нашої планети з більш ніж десятком темних ядер.

"Якщо у вас є окуляри затемнення, то подивіться. Щоб побачити цього бегемота, не потрібно збільшення. Нестабільне магнітне поле "бета-гамма" робить AR3559 загрозою для сильних сонячних спалахів класу М", — кажуть астросиноптики.

Окрім того, вчені наголошують, що з Сонця вилетів викид корональної маси (СМЕ), який прибуде на Землю 22 січня. Його вплив може спричинити геомагнітні бурі класу G1-G2 із полярними сяйвами.

Прогноз магнітних бур

Тим часом на ресурсі Meteoagent оприлюднено графік геомагнітних штормів протягом 22-31 січня.

Згідно з ним, наразі, 22 січня, Земля потерпає від магнітної бурі 6 балів, тобто високої. Її вплив протримається і наступного дня, 23 січня. Але вже 24 січня вона знизить свій вплив і перетвориться на геомагнітну тишу 3 балів.

Раніше відомий український народний синоптик Володимир Деркач розповів для "Телеграфа" прогноз погоди у лютому.