Викид із Сонця все ж таки промахнувся: чи очікувати на магнітні бурі найближчим часом

Читать на русском
Автор
Вплив сонячної активності на людину
Вплив сонячної активності на людину. Фото Згенеровано ШІ (Телеграф)

Вчені оновили графік штормів

Канібальський викид корональної маси (СМЕ) із Сонця, який мав принести на Землю "свято" на День закоханих, пролетів повз нашу планету. Однак астросиноптики застерігають про те, що вже з'явились нові вибухи на світилі і вони можуть стати причиною штормів.

Як кажуть на сайті дослідження космічної погоди Spaceweather, СМЕ спочатку мав прибути ще 13 лютого, але потім сила його зменшилась і його чекали 14 лютого. Хоча вранці відбувся лише один ледве помітний удар, однак наразі магнітосфера планети перебуває в стані спокою.

Варто нагадати, що канібальський СМЕ — це коли два або три викиди корональної маси зливаються в єдине ціле і створюють хмару.

Водночас 14 лютого світило викинуло новий СМЕ, однак причину походження вибуху вчені поки не знають.

Вони зазначають що цей викид не вдарить по Землі. Натомість Меркурій і Марс знаходяться на лінії вогню. Модель NASA CME вказує на те, що він уже врізався в Меркурій і досягне Марса 17 лютого.

"CME, що стикаються з Меркурієм, можуть запалити рентгенівські полярні сяйва на кам’янистій поверхні цієї планети. CME, що потрапляють на Марс, спричиняють зовсім інший тип полярних сяйв, які сяють на довжинах ультрафіолетових хвиль високо у вершинах магнітних парасольок Червоної планети", — пояснюють фахівці.

Прогноз магнітних бур протягом 15-18 лютого

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті Meteoagent, наразі, 15 лютого, магнітосфера планети відчуває на собі магнітну бурю 5 балів. Вже 16 лютого її вплив зменшиться до 2 балів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Україні найближчими днями завітають морози.