З України намагалися вивезти стародавніх істот: їм 400 млн років (фото, відео)

Читать на русском
Автор
Крабу близько 10-20 млн років
Крабу близько 10-20 млн років. Фото KYIVcustomsUA

Стародавні гарно збережені рештки з України продають за чималі гроші, але на вивіз кожного артефакту мають бути документи

Скам'янілості проливають світло на те, як існувала наша планета мільйони років тому. Однак вони іноді стають предметом незаконних дій. Так, київська митниця виявила в посилці до Тайваню скам'янілості, найстаршим з яких близько 400 млн років.

Про це митники розповіли в соцмережах. У відправленні з Тернополя знайшли одразу кілька скам'янілостей. У Національному науково-природничого музеї НАН України визначили, що це плиски пісковику з панцирами "риб" Protopteraspis двох видів — три скам'янілості віком близько 400 млн років та вапняк з крабом Daira speciose та черепашкою молюска Halyotis. Вони "молодші" — 10-20 млн років.

Скам'янілості справжні, знайдені на Поділлі, в басейні Дністра та мають культурну й наукову цінність. Зокрема краб Daira speciosa жив у прадавньому Паратетісі — доісторичному мілководному морі, що простягалося від сучасної Франції на заході до Аральського моря на сході, частково знаходячись і на території сучасної України. Існувало 34 мільйони років тому. Близько 10-14 млн років тому Паратетіс став озером через зміни клімату, а згодом взагалі зник.

Паратетис карта
Паратетіс зачіпав чималу площу сучасної України

Подібні товари при вивозі з країни потрібно мати дозвільні документи. Проте ринок скам'янілостей надзвичайно широкий та процвітає попри війну. На ebay можна придбати українського давнього краба Daira speciosa за ціну від 20 доларів США (близько 767 грн) — залежно від розміру та якості збереження. Коштують вони і дорожче, зокрема за гарно збережені екземпляри просять вже 240 євро (еквівалентно 9859 грн).

Вартість Daira speciosa
Вартість Daira speciosa

Раніше "Телеграф" розповідав про знаходження кісток давніх людей у Європі. Це відкриття пролило певне світло на Homo sapiens у цьому регіоні та їхні перетини з неандертальцями.