Боржникам допомога не світить? Чи можна отримати субсидію з несплаченою комуналкою

Читать на русском
Автор
На субсидію можуть претендувати не тільки власники, а й проживаючі
На субсидію можуть претендувати не тільки власники, а й проживаючі. Фото Колаж "Телеграфу"

Борг не враховується, якщо попередньо призначена субсидія не була виплачена через відсутність фінансування

В Україні не припиняється нарахування субсидій на опалювальний період 2023-2024 років. Тим, хто подає документи вперше варто врахувати — з боргами за комунальні послуги субсидію можуть не надати.

Згідно з постановою Кабміну критичним є період заборгованості у три місяці. При цьому сума заборгованості має перевищувати 680 грн (40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) на день звернення. Є три сценарії того що можна зробити для того, щоб все ж таки отримати субсидію.

  1. Погасити борг.
  2. Реструктуризувати борг. З постачальником комунальної послуги укладається договір про реструктуризацію боргу. Ксерокопія або скан копія цього договору докладаються до документів, які подаються на отримання субсидії як в особисто в Пенсійному фонді, так і при подачі онлайн.
  3. Не вказувати послугу, за яку є заборгованість. При подачі документів на отримання субсидії вказуються постачальники та послуги, які надаються, та на оплату яких споживач бажає отримати допомогу.

Також варто зауважити, що останній спосіб можна використати якщо вже було відмовлено у наданні субсидії саме через борг. Можна подати документи заново включивши в них тільки ті послуги за які заборгованості немає.

Раніше "Телеграф" розповідав, що ще однією причиною для відмови в наданні субсидії може стати автомобіль у власності. Там є ряд виключень, серед яких вік транспортного засобу.