Ці 7 сортів винограду – найсмачніші у 2025 році. Фото та опис кожного

Читать на русском
Автор

Бажаючи посадити найкращий виноград, багато хто заздалегідь хоче дізнатися про смак тієї чи іншої гібридної форми або сорту. Розповідаємо про кожного докладно та з фото

Виноград — улюблена ягідна культура в усьому світі, а з урахуванням глобального потепління виноградники поступово поширюються далі й на північ. Милуючись апетитними гронами у сусіда або на ринку, багато садівників хочуть посадити й собі це диво. Ось тільки сортів та гібридних форм винограду так багато, а місця так мало, що виникає питання: який найкращий та найсмачніший виноград?

Відомо, що сортів винограду налічується понад 8 тисяч, а гібридних форм загалом, напевно, мільйон. І говорити про кращі з них справа невдячна, оскільки щороку селекціонери виводять все новіші, цікавіші види винограду. Тому зупинимося на тому, що саме сподобалося українцям 2025 року.

Золотогір або Кеша мускатний

Місце 7 – виноград селекції Крайнова – не новинка, але дуже гідний виноград. Врожайний, невибагливий із дуже цікавим смаком. Шляхетний мускат ніколи не набридне, запевняють шанувальники сонячної ягоди.

Кеша мускатний — гідний старожил рейтингів найсмачнішого винограду

Юпітер

Місце 6 — американський кишмиш, про який багато сказано, але від цього він гірше не стає. Морозостійкий, неукривний, може обійтися без обробок у хороший рік, дуже врожайний, та ще й може висіти довго на кущі без втрати своїх вражаючих смакових якостей.

Юпітер — без кісточок та без недоліків)

Прима України

Місце 5 – це гібридна форма українського селекціонера Плясунова. Великі "кулі" кольору вершкового масла зі смаком цитронного мускату одразу привертають увагу. Гарні грона, невибагливість у вирощуванні, ранні терміни дозрівання – цей виноград не залишає байдужим нікого.

Прима України — справжня прима на виноградному подіумі

Динька

Місце 4 – виноград, виведений Олегом Писанкою, зачаровує своїм яскраво-рожевим кольором. Ягоди мають оригінальну перетяжку, як часточки дині, а смак цього винограду — шикарний мускат, в міру чарівний і духмяний. З урахуванням ультра-раннього терміну дозрівання, найближчим часом Динька має завоювати вітчизняний ринок, вважають багато фахівців.

Гібридна форма Писанки під зовсім невиноградною назвою Динька. Смак і колір на висоті

Абажур

Місце 3 – виноград селекції дніпропетровського селекціонера Голуба з’явився порівняно недавно, але встиг сподобатися багатьом. Це і багатий смак з мускатом, і колір, як сяйво старовинної лампи під абажуром, і ранні терміни дозрівання.

Абажур — гарний і смачний

Рембо

На друге місце рейтингу помістимо виноград селекції Калугіна за назвою Рембо. Всі попередні форми відрізнялися мускатом, але будемо чесні, з’їсти багато мускатного винограду неможливо, та й смаки у всіх різні. Що стосується Рембо — це чудова гармонія плюс великі ягоди до 20 грамів кожна, та ще й присутній легкий хрускіт, що тільки додає позитивних емоцій під час їжі.

Рембо – виноград з потужним настроєм на перемогу)

Джой і Тасон

Складно було вибирати виноград на перше місце, оскільки, як не крути, у всіх претендентів було багато шанувальників. Тому назвемо одразу двох:

Кишмиш Джой — ще один американський безнасінник, морозостійкий, урожайний, смаком трохи багатший за Юпітер. І ще один лідер нашого рейтингу — це старий добрий виноград Тасон, у батьках якого значиться знаменита своїми смаковими якостями Італія. Тільки Італія часто не може визріти повноцінно в наших краях, а Тасон має ранній термін дозрівання, і висить добре, дозволяючи майже весь сезон ласувати смачними ягодами.

Кишмиш Джой — дуже смачний, треба лише скуштувати
Виноград Тасон перемагає не розмірами, але смаком)

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про п’ять найкращих українських сортів винограду — їх вивели у найрізноманітніших куточках від Києва до Запоріжжя.