Санкції "працюють": молдовські компанії продали Росії авіазапчастин на мільйони

Читать на русском
Автор
523
В президента Молдови запевнили, що порушниками вже займаються
В президента Молдови запевнили, що порушниками вже займаються. Фото 24 канал

За два роки РФ отримала підсанкційні деталі для вкрадених у Заходу авіалайнерів

Три компанії з Молдови – Airrock Solutions, Aerostage Services та Maxjet Service – за 2022 та 2023 роки попри санкції продали Росії авіаційні запчастини на суму понад 15 мільйонів доларів. Деякі з компаній з'явилися лише у 2022 році, а власник двох з них – топпосадовець авіакомпанії Air Moldova Іван Мельников.

Про це повідомляється у розслідування молдавської служби "Радіо Свобода". Відзначається, що вже через кілька місяців після нападу Росії на Україну усі три компанії почали активно постачати імпортні авіадеталі росіянам, а точніше – великим російським авіакомпаніям, які використовують вкрадені у Заходу пасажирські літаки.

Фірми діяли, як посередники: вони допомагали розмістити замовлення, а потім забезпечували придбання деталей. Транспортування при цьому відбувалося не через Молдову, щоб не відстежили порушення санкцій. Мельников та власник третьої компанії, Сергій Ранга, заявили, що нібито не знали про постачання деталей саме до РФ – за офіційними договорами, вони призначалися іншим країнам.

Журналісти зазначають, що причиною ситуації могло стати те, що Молдова не приєдналася до деяких санкцій Євросоюзу проти російського режиму. Частина з цих санкцій стосується саме постачання авіазапчастин.

В офісі Маї Санду, президента Молдови, журналістам неофіційно сказали, що про ці випадки вже в курсі, розслідування ведуть "компетентні органи". Окрім того, Молдова розглядає можливість оперативно доєднатися до додаткових санкцій ЄС, щоб унеможливити такі випадки у подальшому.

Нагадаємо, представник центру досліджень трофейного і перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу Збройних сил України Андрій Рудик заявив, що у російських ракетах, якими окупанти атакують українські міста, майже відсутні чипи російського виробництва. Зокрема, мікросхем з рф не було виявлено у ракеті X-101.

База даних іноземних компонентів у російській зброї в день оприлюднення Національним агентством з питань запобігання корупції налічувала 2453 елементи. Абсолютна більшість цих компонентів вироблені американськими компаніями – 1 813 або 74% від усіх проаналізованих НАЗК деталей.