Подарунки Зеленському: сигари від Трампа, "Покемон" з Китаю і важкий люкс від Туска

Читать на русском
Автор
3912
Ян Доброносов, "Телеграф" Новина оновлена 25 січня 2024, 09:13

"Телеграф" відвідав музей подарунків президентам

Президенту Володимиру Зеленському сьогодні, 25 січня, виповнюється 46 років. Цього дня главу української держави будуть вітати лідери країн-партнерів і дипломатичні представництва, однак які ж подарунки прийнято дарувати президентам?

Щоб з’ясувати це, ми відвідали Фонд президентів України, більш відомий в народі як музей президентських подарунків. Саме тут зібрана численна колекція презентів, які українські гаранти отримували під час своєї каденції. Що ж дарують Зеленському, і як пересічному громадянину привітати президента зі святом, дізнавався "Телеграф".

Що це за музей

Фонд президентів України знаходиться у будівлі Національної бібліотеки України ім.Вернадського і був створений ще 1996 року за указом другого президента Леоніда Кучми.

Структурно Фонд розділений на чотири напрями: архіви, електронні ресурси, книжковий фонд, ну, і власне сама експозиція президентських подарунків, яка налічує близько 4 тисяч експонатів (більше за всіх був обдарований Леонід Кучма, адже протримався на посаді два строки — з 1994-го по 2005-й).

Згідно із законом, всі презенти, які отримують президенти під час закордонних відряджень чи зустрічей з іноземними делегаціями – власність держави, а тому такі подарунки неодмінно мають потрапляти в музей.

"Нам передаються подарунки згідно з актами і описами приблизно двічі на рік, або ж по мірі їх накопичення", — розповідає "Телеграфу" директор Фонду Володимир Удовик.

Основний зал експозиції

За наповнення музею новими експонатами відповідає Офіс президента.

"Ми отримуємо від адміністрації Офісу президента [лише] те, що вони нам передають. Тобто сказати, що у нас все – ми не можемо", — додає Удовик.

Що ж може не дійти до колекції?

"Ми не зберігаємо речі, які псуються, наприклад, їжу чи напої. До нас такі подарунки навіть не надходять, адже вони не тривалого зберігання", — пояснює директор Фонду.

Подарунки Зеленському

Всі подарунки для чинного президента можна розділити на дві групи: презенти від офіційних осіб і делегацій, та подарунки від простих людей.

Офіційні презенти. Як розповідають працівники Фонду, типові подарунки Зеленському від офіційних делегацій — це краватки, запонки, ручки та інші консервативні речі. Таких презентів більше за все, хоча деякі країни намагаються бути більш креативними навіть у рамках ділового етикету. Наприклад, лідер Польщі Дональд Туск під час свого головування в Європейській Раді подарував Зеленському краватку від елітного бренду Hermes.

Краватка від Туска

"Хоча брендовані речі зазвичай не дарують. Краватка Hermes у нас вперше", — пояснює "Телеграфу" завідувачка відділу пошуку та обліку документів Фонду Оксана Бойко.

Не бракує креативності і впевненості в собі лідеру Туреччини Реджепу Ердогану.

"У нас є краватка від Ердогана і на ній навіть написано "Ердоган", — додає Бойко.

Втім, офіційні делегації Туреччини здебільшого дарують чинному президенту посуд ручної роботи. За великим рахунком, подібних презентів чимало і від лідерів інших країн. Наприклад, від президента Ізраїлю Іцхака Герцога Зеленський отримав керамічну амфору з написом Jerusalem, виконану в стародавній техніці.

Окремий стенд у музеї присвячений подарункам від американських лідерів. Так, Джо Байден презентував Зеленському чашу з білого металу з гравіюванням, Ентоні Блінкен — тацю з такого ж металу, Конгрес США — прес-пап’є у формі орлів, а Дональд Трамп з нагоди інавгурації Зеленського зробив більш практичний подарунок – коробку для сигар. Однак, чи була коробка заповнена сигарами – історії не відомо.

Від найпалкішого "друга" України — прем’єра Угорщини Віктора Орбана подарунків у музеї нема, а от від лідера КНР Сі Цзіньпіна український президент має книгу на тему державного управління. Щоправда, співвітчизник Сі Цзіньпіна — китайський мільярдер Джек Ма виявився більш оригінальним: подарував порцелянову статуетку "Покемон".

Мабуть, найпомітніший і більш нестандартний подарунок в музейній експозиції Фонду – електробайк, який Зеленському презентувала колишня лідерка Естонії Керсті Кальюлайд.

Байк від колишньої лідерки Естонії

До речі, подарунки отримує не тільки президент, а й перша леді. Так, від посла Пакистану Олені Зеленській дісталася стильна сумочка з червоної шкіри, де вигравіювано її ім’я.

"Але вона не має права собі залишити цей подарунок, адже він не дарується як особистості, він дарується державі", — пояснює Оксана Бойко.

Сумочка для першої леді

Звісно, в колекції музею є подарунки і від російських чиновників.

"Але ми їх прибрали з основної експозиції. Вони дарували здебільшого свої герби, наприклад, на тарілках, прикрашених золотом, тобто "дорого-багато", — додає Бойко.

Подарунки від пересічних громадян. Саме так. Необов’язково очолювати країну чи бути послом, щоб зробити приємне президенту.

"Звичайна людина може надіслати подарунок поштою на адресу Офісу президента. Раніше можна було прийти особисто в приймальню президента і залишити подарунок, але зараз приймальня не працює, адже доступ в Урядовий квартал обмежений", — каже Володимир Удовик.

І українці з усього світу користуються цією опцією.

"Основна тематика подарунків Володимиру Зеленському в таких випадках – все, що пов’язано з підтримкою України", — каже Бойко.

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, на адресу ОП почали надходити сотні подарунків зі словами підтримки: листівки, картини, футболки, портрети Зеленського і багато іншого.

"Наприклад, дівчинка з Великої Британії надіслала листівки. Вона розробила ескізи і продавала в школі. Тобто навіть діти можуть надіслати подарунки. А дідусь з Фінляндії зв’язав светр і шкарпетки. Він вказав, що в Україні дуже прохолодні зими, тому щоб президенту та першій леді було тепліше, і зробив такий презент", — пояснює Оксана Бойко.

Щоб Зеленському було не холодно

Є подарунки навіть з Японії.

"Наприклад, лялька дарума – традиційна для Японії. Дівчина з Японії виготовила цю ляльку, стилізовану під українку. Суть її в тому, що вона не падає, хоч би який бік її нахиляли. І це символ, що Україна незламна", — додає Бойко.

Лялька з Японії

Багато подарунків на військову тематику отримував попередній президент Петро Порошенко (2014-2019), але є подібні презенти і у Зеленського. Наприклад, зроблена з військової каски лампа або ж ікона святого Георгія, написана на кришці ящика від патронів.

Подарункова творчість українців вражає креативністю не менше, аніж презенти від політиків. Так, у колекції музею зберігаються парфуми для Зеленського, які виготовив мешканець Харкова.

"А одна жінка, їй 82 роки, вишила портрет Тараса Шевченка. Вона зробила його під час блекаутів, в ті години, коли давали світло. Таким чином вона хотіла показати свою підтримку і віру в Україну", — запевняє Оксана Бойко.

Шевченко створений під час блекаутів

Втім, більшість подарунків, що надходять на адресу Офісу президента, Володимир Зеленський ніколи не бачив, адже вони одразу передаються до Фонду президентів, а сам гарант відвідував музей лише один раз. Та будь-який житель або гість столиці може завітати до бібліотеки Вернадського і ознайомитися з незвичайною колекцією.