"Це хіба справедливо?" Данілов оцінив ідею Уряду національної єдності

Читать на русском
Автор
Олексій Данілов Новина оновлена 19 січня 2024, 10:57
Олексій Данілов. Фото rbc.ua

Зміна складу Кабміну таким шляхом ― не найкраща ідея

Секретар Ради з питань національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов упевнений, що створення Уряду національної єдності не є справедливим рішенням. Він заявив, що Україною є кому керувати, і що цим не повинні займатися окремі політики.

Олексій Данілов так відповів журналісту на питання щодо його ставлення до ідеї створення Уряду національної єдності. Цей формат останнім часом активно просуває опозиція, пише LIGA.net.

Війна Росії та НАТО: можливий сценарій подій

Данілов уточнив, кого мають на увазі під опозицією. На його думку, в Україні її більше немає. Він назвав опозицією політиків, які несуть відповідальність за те, що відбувається на території країни сьогодні. Тобто він вказав на проросійських нардепів, які втекли до вторгнення.

"Опозиція — це люди, відповідальні за процеси, які сьогодні є на нашій території. Це опозиція, а у нас її немає", сказав секретар РНБО.

Олексій Данілов також відповів на запитання щодо окремих політиків, які просувають створення Уряду національної єдності. Він сказав, що знає про те, як вони наживалися на народові ще з 1990-х і грабували країну разом із Медведчуком.

"Вони чомусь не хочуть розповідати, як у них був спільний бізнес із Медведчуком, як вони грабували цю країну. А зараз вони кажуть, що знову хочуть керувати країною… Тут є кому керувати Україною", — сказав Данілов.

За словами секретаря РНБО, цим займуться люди, які цього гідні. Зокрема й ті, котрі зараз воюють на фронті.

Зазначимо, що ще першого дня повномасштабної війни Юлія Тимошенко з іншими депутатами фракції "Батьківщина" запропонувала створити Уряд національної єдності. Але цю ідею проігнорували.

Що таке Уряд національної єдності

Це один із форматів уряду, який можливий за багатопартійної парламентської системи. Зазвичай до нього вдаються під час серйозних криз. Це війни, економічний колапс чи політична нестабільність, що може призвести до громадянської війни. При формуванні Уряду національної єдності влада перерозподіляється між усіма значущими партіями.

В історії є чимало прикладів, коли вдавалися до такого формату. Наприклад, США у період Громадянської війни, яка розпочалася у 1864 році й тривала до 1868-го. Тоді було створено партію Національного союзу, яку очолював Авраам Лінкольн.

Об’єднаний уряд також створювали в Канаді (1917-1921 рр.), Великій Британії (1931-1945 рр.), Ізраїлі (двічі ― під час Шестиденної війни та у 1980-х), ПАР (1994-1997 рр.). Навіть у нацистській Німеччині вдавалися до цього формату. Загарбники встановили Уряд національної єдності на території Угорщини, він діяв з жовтня 1944 року по травень 1945-го.

Раніше "Телеграф" писав про плани України на 2024 рік, які озвучив Олексій Данілов. Він назвав його часом "важливих рішень" і закликав готуватися до труднощів.