Прогресу досягнуто, але є ще ризики: "Маніфест 42" виступив із новою заявою щодо тиску на бізнес

Читать на русском
Автор
512
Прогресу досягнуто, але є ще ризики: "Маніфест 42" виступив із новою заявою щодо тиску на бізнес

Громадський рух "Маніфест 42" відзначив лідерство Президента України та керівництва економічного блоку Уряду, завдяки зусиллям яких суспільству була продемонстрована державницька позиція у складній проблемі стосунків тилових силовиків та бізнесу. Про це йдеться в тексі заяви руху.

Зокрема, учасники руху стверджують, що були здійснені конкретні кроки за всіма трьома пунктами попередньої заяви:

  1. Президент України зафіксував політичну позицію щодо проблеми сумнівних з точки зору закону й суспільної моралі "маски-шоу" на українських підприємствах з боку тилових силовиків. Після цього були здійснені кроки юридичного характеру, внаслідок яких підприємець Ігор Мазепа вийшов із СІЗО на волю.
  2. При Президентові України буде створена Рада підтримки бізнесу у період воєнного стану. Цей орган виконуватиме функцію оперативного реагування на проблеми українського бізнесу, зокрема, на прояви свавілля тилових силовиків. Ми докладемо зусилля, щоб робота цього органу була публічною, із залученням ЗМІ, а його рішення враховувалися правоохоронними органами.
  3. Уряд почав опрацювати законодавчі ініціативи, розроблені громадським рухом "Маніфест 42" із залученням провідних юристів, спрямовані на обмеження зловживання владою перевертнями у погонах при проведенні обшуків, арешті рахунків та майна. Ми прослідкуємо, щоб найближчим часом ці ініціативи були внесені на розгляд Верховної Ради. У цьому ж пакеті буде законопроект, яким всі правоохоронні органи, окрім БЕБ, позбавляються права розслідувати економічні злочини.

Відповідно досягнутих під час зустрічі домовленостей, "Маніфест 42" скасував попереджувальну акцію протесту проти свавілля тилових силовиків щодо бізнесу, заплановану на 1 лютого 2024 року.

Однак представники руху також відзначають суттєві ризики, які можуть вплинути на ефективність напрацьованих рішень, у зв'язку з чим очікують від влади наступних кроків:

  • Залучення представників національних Бізнес Асоціацій до аудиту вжитих правоохоронними органами обмежувальних заходів щодо суб'єктів господарювання у кримінальних провадженнях та визначення їхньої доцільності. Якщо тилові силовики перевірятимуть самі себе, результат занадто передбачуваний.
  • Обов'язкове фінальне узгодження з представниками провідних Бізнес Асоціацій України всіх текстів законопроектів, які вноситимуться Урядом на розгляд Верховної Ради згідно з рішенням РНБО від 23 січня 2024 року "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану". Ми очікуємо, що це відбуватиметься публічно.
  • Притягнення до відповідальності посадових осіб, які зловживаючи владою та вільним трактуванням законодавства, наносять шкоду роботі підприємств України, а також національній безпеці держави та її міжнародній репутації.

"Громадський рух "Маніфест 42" закликає бізнес спільноту України та ЗМІ консолідувати зусилля для суспільного контролю за реалізацією рішення РНБО від 23 січня 2024 року "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану", що введене в дію Указом Президента України №21/2024", — йдеться в повідоменні.