ІПСО Росії покликані не відбілити чи виправдати себе, а очорнити Україну — Юрій Гудименко

Читать на русском
Автор
Іл-76
Іл-76

Українська спільнота навіть через два роки повномасштабної війни продовжує вірити росіянам

Головна мета дезінформаційних атак Росії — нівелювати перед західним суспільством моральне право українців на захист і воєнні дії. Країна-агресор зацікавлена, щоби цивілізований світ вважав учасників цієї війни однаково винними і втратив бажання допомагати і підтримувати Україну.

Про це молодший сержант ЗСУ у відставці та голова ГО "Українське об’єднання "Мрія" Юрій Гудименко розповів в інтерв’ю каналу "Фабрика новин", коментуючи тему збиття Іл-76 в Бєлгородській області.

"Як це часто буває в росіян, навколо цієї теми відбувся деякий інформаційний хаос, який народив їм ідею вчергове вдарити Україну на міжнародній арені. Весь світ знає, що Росія систематично бреше, але в них немає такої задачі, щоб їм повірили. Їхній максимум — це легендарна фраза з соцмереж "не все так однозначно". Саме сіра зона поінформованості дозволяє їм більш ефективно впливати на західних політиків і громадян. Їм потрібно, щоби війну України проти Росії сприймали не як битву добра проти зла або світла проти темряви, якою вона є насправді. А щоби думали, що учасники однаково винні у цій війні та діють однаково брудними методами. Адже такий сценарій одразу виключає бажання підтримувати, співчувати. Це ідеальний результат для Росії — нівелювати моральну правоту України, зменшити західну допомогу і добитися поразки українців. На це вони і працюють", — наголошує ветеран.

За словами Юрія Гудименка, історія навколо катастрофи Іл-76 вкотре продемонструвала суттєве взаємопроникнення українського і російського медійних просторів. І українська реакція не виглядала сильною.

"Я з подивом спостерігав, як лідери думок, відомі і шановані люди реально без внутрішньої критики брали російську версію, вірили в неї самі і починали доносити це українській аудиторії. Своїм мовчанням і паузою на офіційному рівні ми дали можливість росіянам просувати свою точку зору в абсолютній тиші. Нам потрібно було вийти з самого початку, сказати: "Будьте готові, зараз росіяни будуть вигадувати абсолютну брехню, не ведіться на неї, розвідці потрібно ретельно перевірити факти". Мене це вчергове підвело до думки, що Україні дуже не вистачає Міністерства інформаційної політики, яка б формувала спільні наративи, меседжі й транслювала їх західним партнерам. Ніхто не координує інформаційну роботу між відомствами, і випадок зі збиттям ІЛ-76 це вкотре підтвердив", — підкреслює Гудименко.