США та Німеччина проти запрошення України до НАТО на саміті у Вашингтоні? ЗМІ дізналися, у чому причина

Читать на русском
Автор
2199
Україна прагне НАТО
Україна прагне НАТО. Фото Колаж

На їхню думку, зараз не час

США та Німеччина виступають проти запрошення України до НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні доти, доки триває війна з російськими окупантами. Водночас східноєвропейські країни, навпаки, вважають, що Україна має отримати запрошення до Альянсу.

Київ має підтримку східноєвропейських країн, що входять до НАТО, включаючи Польщу та країни Балтії, які розглядають розширення членства України в Альянсі як найефективніший і найменш витратний спосіб послабити ризики, що походять від РФ у Східній Європі. Однак інші представники НАТО, особливо у Вашингтоні та Берліні, вважають, що розпочинати процес прийняття України до НАТО рано, доки не закінчилася війна з Росією, пише Foreign Policy з посиланням на джерела.

Зазначається, що США та Німеччина, які є найбільшими донорами військової та економічної допомоги Києву, вважають, що Україна має зрештою вступити до НАТО, але зараз не час розпочинати цей процес. Вони наполягають, що найближчим часом необхідно зосередитись на продовженні постачання Україні зброї та боєприпасів.

"Запеклі дебати, що розгортаються за лаштунками у Вашингтоні та Брюсселі, мають екзистенційне значення для України та визначать майбутнє ландшафту безпеки Європи, оскільки НАТО продовжує пристосовуватися до реальності територіальних амбіцій президента Росії Володимира Путіна", — йдеться у статті.

Видання пише, що на зустрічі в Держдепі на початку січня американські дипломати закликали європейців не намагатися зробити членство України в НАТО пунктом порядку денного майбутнього саміту. Однак представники кількох європейських країн, включаючи Велику Британію, Чехію та Литву, не погоджувалися, стверджуючи, що найкращий спосіб для Сполучених Штатів продемонструвати лідерство щодо України — це очолити процес її членства в НАТО.

Нагадаємо, саміт НАТО у Вашингтоні буде присвячений 75-річчю альянсу. Він відбудеться у липні 2024 року. Планується, що на ньому буде обговорено способи реагування на основні загрози Альянсу, а також багаторічний план його діяльності.

Як повідомляв "Телеграф", колишній командувач військ США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес вважає, що наразі в НАТО не спостерігається "достатнього рівня енергії" з питання українського членства. Тому будь-яких значних результатів для України на вашингтонському саміті, найімовірніше, не буде.