Втрата "зернового коридору" не завадила: НБУ повідомив про важливий успіх України

Читать на русском
Автор
Експорт зерна збільшився
Експорт зерна збільшився

Росія не завадила підвищити показники експорту

Новий морський маршрут поставок продовольства, компенсує втрату "зернового коридору" у липні минулого року. Не виключене й подальше нарощування його логістичних потужностей.

Про це повідомляє Національного банку України в "Інфляційному звіті". Новий маршрут через Чорне море було відкрито у серпні 2023 року.

"Середньомісячні обсяги поставок товарів через новий морський коридор становитимуть близько 7 млн т. Пропускної здатності буде достатньо не лише для вивезення врожаїв 2023–2024 років, а й для нарощування експорту продукції ГМК", — йдеться в огляді.

У НБУ зазначили, що збереження позитивних тенденцій забезпечить більші обсяги експорту, а подальше підвищення ефективності заходів валютного нагляду — своєчасне надходження валютної виручки. Це сприятиме швидшому економічному відновленню, посилюватиме спроможність НБУ підтримувати курсову стійкість та пришвидшить процес пом'якшення валютних обмежень.

Також в НБУ, не відкидають негативні наслідки обстрілів Росії, які можуть погано позначитися на судноплавстві. Це ускладнить вивезення експортної продукції та призведе до зниження валютних надходжень і, відповідно, погіршення фінансового стану експортерів.

Раніше "Телеграф" писав, що стало відомо, чому Росія скоротила атаки "Ланцетами".