Претензії Угорщини на Закарпаття: у Зеленського пояснили, чи справді існує така загроза

Читать на русском
Автор
611
Михайло Подоляк, радник голови Офісу Президента України Новина оновлена 02 лютого 2024, 11:42
Михайло Подоляк, радник голови Офісу Президента України. Фото Telegram

Єдина країна, яка сьогодні ламає правила на європейському континенті – це Росія

Загрози для України з боку Будапешту не має. Заяви окремих угорських політиків про "приєднання" Закарпаття — це хайп. Стратегічно європейські країни, зокрема Угорщина, Румунія, Польща, чітко поважають суверенні права інших країн.

Єдина країна, яка сьогодні ламає правила на європейському континенті – це Росія. Таке заяву зробив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк. Подробиці він озвучив в ексклюзивному інтерв'ю 24 Каналу.

"Вони заробляють гроші на хайпі. Безумовно, це не має ніякого стосунку до того, що насправді відбуватиметься.", — зазначив він.

На думку Подоляка, не варто звертати увагу на заяви будь-яких ультраправих чи ультралівих партій. Він нагадав, що, наприклад, у Німеччині теж є партія, яка говорить, що треба закрити вікно допомоги України. "Є навіть ультраліва Сара Вагенкнехт, яка взагалі каже, що треба прийняти максимально репресивні рішення щодо України. Я б на це не зважав, тому що завжди є такі маргінальні партії. Вони не мають суттєвого електорального впливу, а на хайпі намагаються втриматися на рівні 2 –3%, щоб пройти в парламент", — пояснив радник голови ОП.

Подоляк ще раз наголосив, що єдина країна, яка сьогодні загрожує нашій державі — це Росія. Вона претендуватиме на знищення суб'єктності й суверенітету не тільки України. Влада Росії відверто робить заяви стосовно того, що буде претендувати на країни Балтії, тому що вважає, що це територія її впливу.

"Усе прагматично, тому що там є вихід до акваторії Балтійського моря і контроль над Північною Європою. Це для них дуже важливо. Так само вони вважатимуть за необхідне втручатись в суверенні суб'єктні позиції, наприклад, Молдови. Бо це знову ж таки акваторія Чорного моря. Для Росії цей Південний регіон – це території її домінування.", — пояснив він.

Подоляк акцентував на тому, що Росія, на відміну від інших держав, жодного разу в історії не інвестувала у розвиток своєї території. Вона не інвестувала в технологічний прогрес, якість життя і так далі. "Росія – це трудовий табір одного типу, це завжди експансія. Вони хочуть прийти і десь домінувати. Це сарана… хочуть прийти на чиєсь облаштоване місце, пограбувати його, повернути, а тоді чекати, поки ви знову все облаштуєте, накопичите ресурси, щоб знову прийти й пограбувати. Це і є сутність Росії. При цьому вони ще хочуть домінувати завдяки накопиченню зброї, зокрема масового ураження.", — зазначив він.

Нагадаємо, що наприкінці січня лідер угорської ультраправої партії Mi Hazank Ласло Тороцкаї заявив про те, що у разі поразки України у війні з Росією офіційний Будапешт претендуватиме на Закарпаття.

Раніше "Телеграф" повідомив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан здивував заявою щодо рішення ЄС про допомогу Україні.