З ВІЛ та туберкульозом можна служити у ЗСУ: у якому разі можуть мобілізувати з такими діагнозами

Читать на русском
Автор
Мобілізація в Україні
Мобілізація в Україні. Фото Колаж "Телеграфу"

У деяких випадках такі захворювання не є перешкодою для служби в армії

Усі військовозобов’язані українці мають оновити дані до ТЦК до 16 липня. Після проходження ВЛК (військово-лікарської комісії) буде визначено ступінь придатності чи непридатності до проходження військової служби.

Раніше Міноборони затвердив Розклад хвороб, з якими чоловіки не підлягають мобілізації. Сказано там і про ВІЛ та туберкульоз.

У разі, якщо ВІЛ у військовозобов’язаного протікає безсимптомно, він отримує статус "обмежено придатний" для проходження військової служби. Якщо ж вірус імунодефіциту людини супроводжується розвитком паразитарних чи інфекційних захворювань, є злоякісні пухлини чи інші захворювання, то чоловік звільняється від служби у мирний та воєнний час.

Щодо туберкульозу, то чоловіка з таким діагнозом можуть призвати на службу лише в тому випадку, якщо він вилікувався. Така людина не несе жодної загрози для оточення, тобто не може нікого заразити. І шкоди для свого власного здоров’я від проходження служби у разі клінічно вилікуваного туберкульозу він не матиме.

Якщо у військовозобов’язаного відкрита форма туберкульозу, є виділення мікобактерій з легенів або триває процес розпаду тканин, то чоловік набуває статусу "непридатний до військової служби" і знімається з військового обліку. Якщо туберкульоз активний, але без виділення мікобактерій і розпаду легеневої тканини або позалегеневий туберкульоз у період основного курсу лікування, то військовозобов’язаний у мирний час непридатний до військової служби, а у військовий період — обмежено придатний.

Також "Телеграф" розповідав, чи можуть призвати на службу чоловіка з ампутацією. У законодавстві прописані випадки, коли військовозобов’язані без пальців рук чи ніг можуть вважатися придатними.