Алік вдарить по кишені: в Україні хочуть підвищити податок на інтернет-замовлення з-за кордону

Читати російською
Автор
Новина оновлена 13 вересня 2024, 12:19

У законопроєкті прописано низку обмежень щодо неочікуваних товарів

Кабінет міністрів України планує підвищити оподаткування поштових посилок з-за кордону. Тепер податок на додану вартість (ПДВ) пропонується накладати на відправлення вартістю понад 45 євро. Раніше ця сума складала 150 євро.

Про це стало відомо з картки законопроєкту №11416, опублікованої на сайті Ради. В пояснювальній записці йдеться про те, що розробка законопроєкту обумовлена необхідністю наповнення доходної частини бюджету.

Документом пропонується встановити, що нова норма стосується товарів, які громадяни ввозять у ручній поклажі або у супроводжуваному багажі. Також під цю категорію підпадають депеші для одного одержувача – фізичної особи від одного відправника — фізичної особи або в одному вантажі у міжнародних поштових відправленнях або вантажі експрес-перевізника.

Крім того, норма застосовується за умови, що такі товари надсилаються без будь-якої оплати та призначаються для особистого чи сімейного використання одержувачем. Також характеристики та кількість товарів не мають вказувати на те, що вони ввозяться з будь-якою комерційною метою.

Також у законопроєкті прописано низку обмежень. Так, під безмитний поріг не потрапляють:

  • підакцизні товари
  • парфуми в об'ємі понад 50 грамів, туалетна вода в об'ємі понад 0,25 літра або 8 унцій (майже 240 мл)
  • кава в об'ємі понад 500 грамів, кавові екстракти та есенції понад 200 грамів
  • чай в об'ємі понад 100 грамів, чайні екстракти та есенції понад 40 грамів

Зауважимо, що під податок не потрапляють міжнародні посилки до 150 євро. Тобто якщо вартість дорівнює 250 євро, то з "зайвих" 100 євро треба заплатити 20 євро ПДВ (20%). Норма поширюється на замовлення із закордонних інтернет-магазинів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, що в Україні можуть значно підняти податки. Про це розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.