Вашому прізвищу сотні або тисячі років, якщо воно звучить так: перевірте своє

Читати російською
Автор
Новина оновлена 29 серпня 2024, 10:50

Цим прізвищам сотні років

Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Наприклад, деякі родові імена можуть розповісти, що ви належите до якогось стародавнього роду.

"Телеграф", посилаючись на YouTube-канал професора Петра Масляка, розповідає про них. Професор на прикладі свого прізвища дав пояснення про час його існування.

"Ще з восьмого століття на українських землях жили племена антів, тут проводив джихад син саудівського халіфа Маслямак. А його мати була наложницею з роду єгипетських фараонів. Моє прізвище Масляк. А ще є Маслак, Маслюк, Маслік, Маслук, Маслек, Маслик тощо. Спочатку йде частина "Масл", а далі змінюється лише одна голосна, — пояснює професор", — пояснює він.

Ці прізвища, за його словами, тягнуться ще з кінця першого тисячоліття. До того ж, як зазначає доктор наук, Масламак мав великий гарем, тому залишив значне потомство.

"У мене є студенти з прізвищами Паталах, Паталаха. Ці студенти з Вінницької та Хмельницької областей. "Фахт" – це перемога арабською мовою, Аллах – Бог. Зрозуміло, що це означає", – пояснив професор.

Масляк додав, що українські прізвища із закінченням "ахно" чи "але": Дахно, Махно, Тахно, Сахно можна також віднести до списку стародавніх прізвищ.

Раніше " Телеграф " розповідав, яку таємницю зберігає прізвище Порошенка.