Готель "Україна" в Києві пустили з молотка: хто став новим власником і що про нього відомо

Читати російською
Автор
Новина оновлена 18 вересня 2024, 16:02

Участь в аукціоні взяли три компанії

Київський готель Україна, який потрапив у перелік об’єктів "Великої приватизації-2024", у середу, 18 вересня, пустили з молотка. Фінальна ціна за готель на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві склала 2,5 млрд грн, що майже у 2,4 раза більше від стартової.

Про це повідомило видання "Forbes Ukraine". Зазначається, що в аукціоні брали участь три компанії. Переможцем стало ТОВ "Ола Файн" Максима Кріппи.

Згідно з даними платформи YouControl, основний вид діяльності компанії це надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Розмір статутного капіталу — 768 000,00 грн.

При цьому виторг підприємства за 2023 рік – 334 000 грн, йдеться на аналітичному порталі. Виторг за перше півріччя 2024-го не опублікований.

Кінцевий бенефіціар компанії — Максим Володимирович Кріппа. Він є громадянином України проте зареєстрований в ОАЕ.

Згідно з даними порталу, "Україна" – не перший готель Кріппи. У 2020 році він купив готель "Дніпро" на вул. Хрещатик у Києві у Фонду держмайна України, у 2023 році – заміський комплекс із віллою, кількома гостьовими будиночками, спа-центром, рестораном і готелем на території в Конча-Заспі у Фонду гарантування вкладів. Одним з останніх великих публічних придбань Максима Кріппи став бізнес-центр "Парус".

Максим Кріппа також є власником кіберспортивної команди NAVI і розробника S.T.A.L.K.E.R. Згідно з даними порталу GameDev, Кріппа є засновником благодійного фонду MK Foundation, який регулярно допомагає Збройним силам України. Сам чоловік не дає коментарів чи інтерв’ю, його профілі в соцмережах є закритим, а ще три роки тому про нього майже ніхто не чув.

Максим Кріппа, архів Forbes

Інші учасники аукціону з продажу готелю "Україна" – ТОВ "Аларіт-Пром" Сергія Сподіна і ТОВ "Житомирський Меблевий Комбінат" Вадима Григорʼєва.

Нагадаємо, голова Фонду державного майна Віталій Коваль в коментарі виданню "Телеграф" у березні 2024 року розповідав про те, що великі іноземні готельні мережі дуже зацікавлені у веденні бізнесу в Україні. За його словами, щонайменше три всесвітньо відомі мережі вже зацікавилися деякими об’єктами, зокрема і готелем "Україна".

"Їм ці об’єкти цікаві, ми бачимо це. Точно вже у трьох мереж є зацікавленість щодо цих готелів", — розповідав Коваль.

Стартова вартість готелю становила майже 1,05 млрд грн (без ПДВ). Торги проходили за правилами трираундового англійського аукціону на підвищення ціни. Під час аукціону жоден з учасників торгів не піднімав ставки вище своєї початкової заявки.

Готель "Україна"

Готель "Україна"

Будівництво 16-поверхового чотиризіркового готелю на алеї Героїв Небесної Сотні, 4 розпочалося у 1954 році в межах післявоєнної відбудови Хрещатика. Свого часу готель був одним з найвищих хмарочосів на території сучасної України.

Офіційне відкриття готелю відбулося 28 вересня 1961 року. Будівля має шість конференц-залів, кімнати для переговорів і фонд у 363 номери. Для гостей пропонують зали, де можна розмістити від 10 до 250 людей. Є укриття, в якому розташована окрема аудиторія для заходів на 50 осіб. А також паркінг на 80 автівок.

До 2001 року готель називався "Москва". На честь 10-річчя незалежності України, його перейменували на готель "Україна". А у 2003 році готель частково реставрували.

У 2014 році, в період трагічних подій на Майдані, у готелі влаштували медпункт для надання допомоги пораненим. Туди ж активісти зносили вбитих.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Києві з молотка підуть частка великого ТРЦ та відомий готель.