Курс долара у лютому – яким він буде і скільки доведеться заплатити за стабільність гривні

Читать на русском
Автор
Курс долара
Курс долара. Фото Pixabay

НБУ готується утримувати курс долара, якщо знадобиться

Курс долара в період з 5 по 11 лютого, швидше за все, буде досить стабільним. Щоправда, утримання американської валюти в останньому зимовому місяці може коштувати приблизно 2,5-3 мільярди доларів.

Такий прогноз "Телеграфу" надав начальник департаменту казначейства банку "Глобус" Тарас Лєсовий. На його думку, за точкового втручання на міжбанк через валютні інтервенції НБУ вдасться утримати баланс між попитом і пропозицією.

Як наслідок, слід очікувати більш менш стабільні курсові показники, як на безготівковому, так і на готівковому ринках. Натомість, ефективна реалізація режиму "керованої гнучкості" багато в чому залежить від валового валютного резерву: на початок січня він становив до $40 млрд, саме ця цифра може стати орієнтиром для тактично гнучкої поведінки регулятора на міжбанку.

"Розуміємо, що міжнародні резерви поповнюватимуться завдяки міжнародній фінансовій підтримці, а також експортній виручці — очікується, що в лютому на погашення надмірного попиту НБУ може витратити 2,5-3 млрд доларів", — зазначає співрозмовник "Телеграфа".

Загалом за словами експерта, валютний ринок з 5 по 11 лютого відрізнятиметься такими показниками, як:

  • коливання на міжбанку відбуватимуться в межах 37,75-38,75 грн/$ та 40-42 грн/€;
  • щоденні зміни курсів на безготівковому ринку будуть до 0,2 грн., а різниця між курсами купівлі та продажу ледве дотягнеться до 0,1 грн.;
  • розрив між безготівковим та готівковим курсом (різниця курсів) складе до 0,6 грн. (курси комбанків) та в середньому до 1 грн. (курси обмінних пунктів), щоправда, це максимальні показники;
  • валютні зміни на готівковому ринку відбуватимуться у коридорі 38-39,5 грн/$ та 41-43 грн/€;
  • щоденні зміни курсів на готівковому ринку будуть у межах 0,3-0,5 грн., а різниця між курсами купівлі та продажу в комерційних банках не перевищить 0,5 грн., а в обмінниках – 1 грн.

"Можемо припустити, що наступного тижня ситуація на валютному ринку буде достатньо обнадійливою: на сьогоднішній день ринку не загрожують глобальні фактори, здатні радикально змінити стан справ. Курсові коливання, як і протягом 3 місяців, будуть частими, тобто щоденними та різноспрямованими, але не загрожують стабільності ринку загалом", — упевнений Тарас Лєсовий.

Загалом валютному курсу обіцяють стабільність, але вже до середини 2024 року долар може зрости майже до 41 гривні.