"Українським полоненим крутять пісню "Руський корабль", - репер BURLA про свій хіт, колишнього кумира Miyagi та спілкування зі Skofka

Читать на русском
Автор
683
Колишній електромонтажник BURLA тепер збирає мільйони переглядів у YouTube Новина оновлена 15 лютого 2024, 10:29
Колишній електромонтажник BURLA тепер збирає мільйони переглядів у YouTube. Фото прес-служба BURLA

На чому заробляють українські репери

Український репер BURLA розповів в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграф" про те, що стало зараз головним джерелом заробітку для співака, чому для музиканта потрібно переїжджати до Києва і популярність його хіта "Руський корабль" серед українських полонених.

- BURLA, це твоє прізвище, але чому вирішив писати його англійськими літерами та кепслоком?

- Я просто подивився на те, як себе підписують інші виконавці і зробив так само. Якусь ідею я в це не вкладав.

- У вас багато мільйонів переглядів у YouTube, але досі немає сторінки у Вікіпедії — чому?

- Так, ми задавалися цим питанням і навіть шукали людей, які допоможуть нам це зробити. Але поки що просто руки не дійшли бо є купа інших важливих справ. Хоча й великого бажання потрапити до Wikipedia у нас немає. Такої мети ми не ставимо, але розуміємо що це потрібно.

- Якщо б ти сам писав її, то що в першу чергу хотів би про себе сказали?

- Реп-виконавець військово-патріотичних пісень. Я сам пишу тексти і розповідаю виключно те що на душі, тому в піснях все сказано більше ніж в будь-якій статті чи у Wikipedia чи в інших джерелах.

- Ви зі Сміли, як вдалося пробитися до Києва та навіщо, коли зараз все можливо робити знаходячись будь-де?

- Я думаю інакше, тому що у мене в області я так і не знайшов ні з ким спільної мови у плані музики. Мені не подобалося, як вони роблять звук та все інше. Тому я приїхав до Києва, де знаходиться лейбл з котрим я починав у 2017 році. Тим більше, що вони запрошували мене сюди переїхати. Тут я знайшов людей з котрими мені зручно працювати.

- До війни ви були прихильником Miyagi. Зараз хтось з російських реперів залишився у вашому плейлисті?

- Я слухаю рекомендації українських виконавців, щоб розуміти, наскільки у нас процвітає ринок. Тому, мені цікавіше слідкувати за нашими артистами. За творчістю Miyagi я вже не слідкую, тому що я пропагандую те, що не можна підтримувати виконавців які зі своїх податків підтримують російську армію. Тому і не слухаю, щоб не давати гроші на їхню армію.

- Якщо не брати пісні про війну, то чому український реп такий романтичний?

- Це залежить від слухача. Кожному подобаються різні жанри і я б не сказав, що український реп, скажімо, самий мелодійний, а американський жорсткий. Ми як виконавці задовольняємо їхні потреби. Що стосується текстів і саме американського репу, то я не досконало знаю англійську мову. Тому коли слухаю їхній реп, то навіть не розумію, про що вони співають. Я слухаю їхню музику та подачу.

- Ви спілкувалися зі Скофкою, чи почули ви від нього пораду котру хотіли?

- Ми спілкуємося вже давно і у нас був спільний концерт у Черкасах. Виявилося, що ми дуже схожі між собою люди. Хоча він давно займається цим, а я лише два роки. Але мені цього терміну достатньо, щоб самому зрозуміти, як тут все працює.

- Ти виступаєш часто перед військовими, які історії розказані ними тебе найбільше вразили?

- У мене є пісня "Молитва солдата" в якій зібрані багато історій. Я спілкуюся з різними військовими онлайн. А так, під час виступів перед ними на фронті, зазвичай, немає часу на спілкування з кожним і морально слухати це теж дуже важко. Але спілкуючись з ними я розумію про що співаю. та розумію ситуацію на фронті і з цього беру інформацію для пісень. Була історія, котра мене здивувала. Один із військових був у полоні і він розповів мені, що там вони слухали мою пісню "Руський корабль". Її включали у Севастополі російські командири для наших полонених, а також вони чули її в той період, коли їх везли туди. Було навіть таке — якийсь старшина російської тюрми слухав її. Не знаю, як до цього ставитися, але нехай вчать українську мову.

Ти для себе розрізняєш байрактарщину та інші пісні та як не звалилится в неї?

- Щоб пісня не була "байрактарщиною" вона повинна бути з сенсом, красивими словами та подачою.

- За два роки популярності ви вже міцно стоїте на ногах та звідки приходе більше грошей — концерти, чи продаж пісень через стримінгові платформи?

- Раніше я був електромонтажником, але вже декілька років заробляю як співак. Зараз вкладаємо гроші у створення пісень. Не мільйони, але все що ми заробляємо все вкладаємо. Більшість грошей ми заробляємо з монетизації кліпів та пісень. Цього вистачає, щоб задовольнити всі наші базові потреби та продовжувати писати нові пісні. Я маю на увазі оплатити записи, кліпи та просто скромно жити. А концерти, здебільшого, зараз благодійні, з них ми підтримуємо солдатів. Навіть найвідомішим артистам зараз не солодко і по факту всі виживають як можуть і не шикують. У всіх болить душа та я преконаний що більшість артистів пишуть пісні від сердця, а не заради грошей хоча паралельно намагаються побудувати системний бізнес і хоча б вийти в нуль, а не те щоб прям багато заробляти. Зараз більшість артистів отримують хоч якісь гроші виключно з прослуховування музики.