Газовий відсмоктувач: компанія Ігоря Коломойського, Павла Фукса та Віталія Хомутинніка заховала від держави 6 млрд грн

Читать на русском
Автор
2066
Ігор Коломойський, Павло Фукс та Віталій Хомутиннік (зліва направо) завчасно підготувались зустрічати менеджерів АРМА Новина оновлена 15 лютого 2024, 14:06
Ігор Коломойський, Павло Фукс та Віталій Хомутиннік (зліва направо) завчасно підготувались зустрічати менеджерів АРМА

Компанія "Укрнафтобуріння" вивела майже 6 млрд гривень буквально за кілька днів перед тим, як її було передано державі

ПрАТ "Видобувна компанія "Укрнафтобуріння" фактично подарувало 6 млрд грн структурі з ознаками фіктивності. Це сталось напередодні передачі акцій ПрАТ до управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) в минулому році. Ці гроші, вірогідно, були переведені в готівку та могли стати неофіційними "дивідендами" для групи одіозних власників.

Наприкінці січня господарський суд Запорізької області визнав "Укрнафтобуріння" кредитором одразу двох місцевих компаній — "Гвадіана Капітал" та "Фінансова Компанія "Кресто". Перша заборгувала "Укрнафтобурінню" майже 2,4 млрд грн, друга — 2,315 млрд грн. Обидві велетенські грошові вимоги були заявлені в рамках процедур банкрутства компаній-боржників, які стартували в один день — 12 червня 2023 року. І в обох випадках "Укрнафтобуріння", що зараз перебуває під управлінням державної нафтогазовидобувної компанії "Укрнафта", було позбавлене права вирішального голосу в комітеті кредиторів боржників. Хоч і було найбільшим кредитором. Причина — компанія звернулась до суду запізно. Проте, навіть якщо б вона зробила це вчасно, це б нічого не змінило. Обидві компанії, які зараз ліквідує одна людина (арбітражний керуючий Наталя Сєдова), не мають жодних ліквідних активів.

За даними "Телеграфу", з обома компаніями "Укрнафтобуріння" двічі підписало хитрі договори: 20 грудня 2022 та 3 лютого 2023 року. За їх умовами, одна з найбільших газовидобувних компанії України передала ФК "Кресто" права вимоги 2,89 млрд грн від свого боржника — ТОВ "Атілла енерджі", за які мала отримати 2,315 млрд грн до кінця 2023 року. На схожих умовах "Укрнафтобуріння" продало борг ТОВ "Атілла енерджі" на суму 3 млрд грн компанії "Гвадіана Капітал" — за 2,4 млрд грн, які "Укрнафтобуріння" мало отримати до кінця 2023 р. Але станом на січень 2024 року. ФК "Кресто" та "Гвадіана Капітал" не сплатили "Укрнафтобурінню" жодної копійки. І дуже схоже, що навіть не планували цього робити. Бо ці дві компанії синхронно (12 червня 2023 року) вступили в процес банкрутства, а 17 серпня 2023 року обидві були визнані банкрутами.

Фінансові показники компанії "Укрнафтобуріння"
Фінансові показники компанії "Укрнафтобуріння"

Первісний боржник — ТОВ "Атілла Енерджі" — пішов схожим шляхом трошки раніше. В травні 2023 року господарський суд Вінницької області порушив справу про банкрутство цієї компанії, і визнав її банкрутом у вересні 2023 року. Жодних активів у боржника не знайшли. А єдиним кредитором суд якимось дивним чином визнав ініціатора банкрутства, київське адвокатське об`єднання "Сєднєв та партнери" з вимогами на суму 328 000 грн. Власник цієї компанії Юрій Сєднєв — дуже непроста людина. Це генерал-майор міліції (у відставці), колишній начальник Донецького міськуправління міліції та УМВС України в Миколаївській області часів Януковича.

Яким чином нікому не відома компанія "Атілла Енерджі" заборгувала одному з провідних газовидобувачів країни майже 6 млрд грн? За даними головного бухгалтера "Укрнафтобуріння" Анни Чабанюк, гроші цій компанії перераховувались декількома траншами в якості фінансової допомоги. Останній транш на суму 6,6 млн грн був зафіксований 30 грудня 2022 року.

На той момент "Атілла Енерджі" нагадувала "чорну діру", яка фактично не вела господарської діяльності. За 2022 рік виручка компанії склала лише 96 000 грн. Власником компанії, яка невідомо як освоїла мільярдні суми, на папері була Яна Бугринець з окупованого Донецька. Вона працювала у міській клінічній лікарні №3 цього міста до його окупації. А чи не єдиним досягненням "Атілла Енерджі" була безуспішна участь в державних тендерах на постачання газу в 2017 році, на які компанія подавала дуже дивну документацію. Дивну як змістовно, так і мовою. "ТОВ "Атілла Енерджі" повідомляє Вас про те, що наша компанія на даний час не маэ досвыду виконання аналогычних договорыв але ми активно беремо участь у тендерах з державних закупівель та маэмо можливысть надыйно та стабыльно постачати природний газ", — дослівна цитата тодішнього директора "Атілла Енерджі" Олега Кравинського.

Компанії, яким "Укрнафтобуріння" перепродало борг "Атілла Енерджі", також були особливими. Вони записані на маловідомих українців. Власницею ФК "Кресто" є Ганна Чуб, а "Гвадіана Капітал" — Сергій Бойчук. Вони з Кривого Рогу та дуже не люблять оплачувати житлово-комунальні послуги, через що з ними з року в рік судяться місцеві комунальники. Через це є підстави підозрювати, що вони, як і власниця "Атілла Енерджі" , є підставними особами.

Чи міг тодішній голова правління "Укрнафтобуріння" Михайло Бакуненко, якого Forbes Ukraine у 2020 році включив до топ-25 найкращих CEO України, не розуміти, що його компанія перерахувала майже 6 млрд грн фіктивній компанії? А потім перепродала права вимоги до неї ще двом фіктивним компаніям на таких умовах, що нічого за це не отримала, і скоріше за все, вже ніколи не отримає? Це питання можна вважати риторичним, зважаючи на те, що за люди стояли за Бакуненко та очолюваною ним компанією. Ще в 2017 році він очолив британську нафтогазову компанію JKX Oil&Gas (володіла 10% "Укрнафтобуріння") за пропозицією її найбільшого акціонера — компанії Eclairs Group Limited екс-співвласників "Укрнафти", мільярдерів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Саме Коломойський та Боголюбов вважались основними бенефіціарами "Укрнафтобуріння" до травня 2023 р. Тоді Печерський районний суд Києва в рамках кримінального провадження ДБР №42014000000000367 стосовно обставин втрати державою контролю над найбільшим в Україні Сахалінським родовищем газу (Харківська область) із запасами понад 15 млрд м. куб наклав арешт на акції цієї компанії та передав їх АРМА. А в червні 2023 АРМА передала "Укрнафтобуріння" до сфери управління "Укрнафти", яка на той час вже належала державі після її націоналізації.

Партнерами Коломойського та Боголюбова в "Укрнафтобурінні" ЗМІ називали Павла Фукса (з 2021 р. знаходиться у санкційному списку України, з травня 2023 є підозрюваним у фінансових махінаціях зі стратегічними підприємствами) та екс-регіонала Віталія Хомутинніка. Дуже сумнівно, що менеджмент "Укрнафтобуріння" виводив мільярди з компанії без відома таких непростих акціонерів. Ще й в компанію, яка, за даними ГПУ, входила до складу "низки "конвертаційних центрів", здійснюючи "транзит" грошових коштів з метою подальшого переведення їх у готівку".

Отже, цілком вірогідно, "Укрнафтобуріння" свідомо вивело ці 6 млрд грн. І ці гроші могли піти тим же акціонерам, ставши своєрідною "платою за вихід". В листопаді 2023 році за позовом Держгеонадр, Шостий апеляційний адміністративний суд анулював спецдозвіл "Укрнафтобуріння" на користування надрами Сахалінського родовища. І це рішення вже є остаточним, оскільки Верховний суд відмовився його скасовувати.