Багато хто про це навіть не знає: як правильно налаштувати опалення, щоб заощадити та не замерзнути

Читать на русском
Як відрегулювати термостат
Як відрегулювати термостат. Фото Freepik

Холодно не буде

Холоди неминуче спричиняють збільшення рахунків за опалення. Але правильне обслуговування радіаторів може спричинити значну економію. Необхідно просто правильно налаштувати термостат. Багато хто припускається помилки — викручують їх максимально або не викручують взагалі.

Як налаштувати опалення

Сучасні радіатори опалення часто мають термостати з ручками, що дозволяють регулювати температуру в приміщенні. Деякі домовласники вважають, що встановлення ручки у положення "0" означає повне відключення опалення. Але насправді це не так. У цьому положенні термостат все одно підтримує температуру від 6 до 8 °C, щоб не допустити замерзання установки.

Положення "1" забезпечує температуру близько 12–13 °C і добре працює у підвалах чи приміщеннях, які ми не використовуємо щодня. Встановивши термостат на "2" ми отримаємо 15-16 градусів, що рекомендується як найкраща температура для сну. При виборі "3" ми отримаємо трохи тепліше від 18-20 °C. Цей режим є оптимальним для використання взимку. Він дозволяє створити комфортну атмосферу у вітальні чи кухні.

У положенні "4" радіатор нагріває повітря до 22-24 градусів. Цей режим рекомендується використовувати лише за крайньої потреби.

Для оптимізації витрат на опалення не рекомендується встановлювати термостат на максимальні значення. Також помилкою є переохолодження приміщення. Дешевше підтримувати постійну температуру, ніж зайвий раз опалювати приміщення. Тому вимикати опалення, наприклад, коли ви йдете на роботу, немає сенсу. Таким чином не вдасться заощадити, а в деяких випадках доведеться навіть заплатити більше.

Раніше ми розповідали, як підготувати вікна до зими. Для початку необхідно перевірити їх на герметичність. За потреби їх можна утеплити підручним матеріалом.