Окраєць хліба, борошно та крохмаль: чим видалити плями з дублянки

Читать на русском
Автор
Дублянка буде як нова
Дублянка буде як нова. Фото Freepik

Освіжити одяг можна і без хімчистки

На вулиці з кожним днем стає все холодніше. Ранкові заморозки змушують нас замислитися над тим, щоб дістати зимові речі з шафи. Настав час згадати про дублянку, яка зберігається у шафі з минулого сезону. Часто після довгого зберігання на дублянці з’являються плями або накопичується пил, і без чищення не обійтися. Краще подбати про це заздалегідь, щоб не опинитися в неприємній ситуації холодного дня.

Можна віднести її до хімчистки або зайнятися видаленням забруднень самостійно. У цьому допоможуть продукти, що є на кухні.

Як почистити дублянку в домашніх умовах

Щоб позбутися пилу та невеликих забруднень, просто протріть дублянку сухою м’якою щіткою або серветкою з мікрофібри. Краще це робити за напрямком ворсу, щоб не пошкодити матеріал.

Невеликі та дрібні забруднення також можна відтерти хлібним окрайцем. Це може здатися дивним, але це дійсно працює. Енергійно потріть плями сухою кіркою хліба, доки залишиться слідів. Крихти видаліть за допомогою щітки.

Для видалення плям, що не сильно в’їлися, підійде манна крупа. Насипте її на забруднене місце та обережно утріть круговими рухами. Крупа вбере бруд і жир, а потім його можна просто струсити або видалити м’якою щіткою.

Для видалення жирних плям на дублянці можна використовувати оцет. Розведіть оцет у воді у пропорції 1:1 і обережно протріть плями ватним диском або м’якою тканиною. Важливо не переборщити з кількістю розчину, щоб не зіпсувати дублянку.

Жирні плями на дублянці видалить також картопляний крохмаль. Нанесіть його на забруднене місце, утріть і залиште на кілька хвилин. Після цього видаліть крохмаль сухою щіткою.

Якщо на дублянці є застарілі плями, можна приготувати розчин із нашатирного спирту та гліцерину (на 1 склянку води 1 чайна ложка нашатирю та 1 чайна ложка гліцерину). Змочіть у розчині ватний тампон і обережно обробіть плями, а потім протріть чистою вологою ганчірочкою.

Не забудьте, що дублянку краще сушити природним чином, подалі від батарей та інших джерел тепла, щоб не пошкодити матеріал.

Раніше ми розповідали, як випрати куртку із синтепону. Важливо вибрати не тільки правильний порошок, а й режим прання.