День бабака 2 лютого: веселі традиції свята, віщування весни та як відзначають в Україні (фото)

Читать на русском
Автор
537
День бабака відзначається щороку 2 лютого
День бабака відзначається щороку 2 лютого. Фото Freepik

У цього свята багаторічна історія

День бабака — веселе та цікаве свято, яке відзначається у багатьох країнах світу, зокрема, в Америці, Європі та Україні. Проте мало хто знає, що традиції цього свята мають довгу багаторічну історію.

Історія свята День бабака

Історія цього свята бере свій початок ще в Стародавньому Римі, проте там з нір діставали їжаків, а не бабаків. А ось бабаків почали будити 2 лютого в США, ще далекого 1886 року. Там, у штаті Пенсільванія першим бабаком-"метеорологом" офіційно став Панксатонський бабак Філ, а потім у нього народжувалися нащадки і обіймали його посаду пророка. Філ навіть має свою сторінку в соцмережі, на якій щороку публікують результати його прогнозу. Також День бабака відзначають у деяких країнах Європи.

День бабака, традиції на День бабака
День бабака в Америці

Традиції на День бабака

У бабака, якого будили 2 лютого о 7.25 ранку, було важливе і відповідальне завдання.

Він мав вийти з нори і подивитися, чи падає від нього тінь. Якщо день був сонячний і бабак бачив свою тінь, він лякався і ховався назад у нору. Це означало, що зима продовжуватиметься ще 6 тижнів. Якщо ж день був похмурим і бабак не побачив своєї тіні — весна буде ранньою.

День бабака, бабак Філ
День бабака в США

Фільм "День бабака"

Як не парадоксально, однойменний фільм 1993 року зовсім не про бабака, проте, ця кінострічка зробила свято День бабака відомим на весь світ. За сюжетом фільму, репортери приїжджають до містечка Панксатон, щоб відзняти, як відбувається це свято на його історичній батьківщині. Все начебто йде добре, але трапляється неймовірне — головний герой наступного дня прокидається знову 2 лютого. Триває це досить довго, доки герою не вдається розірвати це замкнене коло. До речі, саме фільм "День бабака" зробив крилатою фразу "день бабака", яка означає повторювані події в житті.

фільм День бабака
Кадр із фільму "День бабака"

Як відзначають День бабака в Україні

Як у всьому світі, в Україні День бабака також відзначається 2 лютого. У нашій країні є кілька бабаків-метеорологів. Найпопулярніший з них харківський бабак Тимко, також до пророцтв погоди залучають галицьких бабаків Мишка та Марусю. Була подібна традиція і в Рівненському зоопарку, де також мешкають бабаки.

День бабака, бабак Тимко
Український бабак Тимко
День бабака, Тимко
Житло українського бабака-метеоролога Тимка

Раніше "Телеграф" розповідав про церковний календар на лютий 2024 року. Головні дати православних свят.