Феєрічна втрата: в Росії оголосили нагороду за загублений контейнер з радіоактивним матеріалом

Читать на русском
Автор
Капсула з цезієм-137 для геодезічних потреб
Капсула з цезієм-137 для геодезічних потреб. Фото Вікіпедія

Капсулу примудрилися втратити на просторах Сибіру – знайти досі не можуть

В Росії оголосили нагороду у 200 тисяч рублів тому, хто знайде у лісах Сибіру контейнер з радіоактивним цезієм-137. Скриню з небезпечним металом загубили співробітники російської геологічної компанії, поки їхали на місце проведення досліджень.

Про це повідомляють російські ЗМІ. За їхніми даними, інцидент стався в Іркутській області, де зараз працюють дві пошукові бригади дозиметристів.

Обставини, за яких горе-геологи загубили контейнер з радіоактивним матеріалом, точно невідомі – офіційна версія звинувачує негоду. Компанія заявила, що 12 січня геологи їхали на автомобілі до місця проведення геофізичних дослідів. Під час руху вони потрапили у хуртовину, де й загубили захисний контейнер, закріплений на автомобілі, причому зникнення цезію-137 виявили тільки тоді, коли вони прибули на місце.

Цезій-137 використовується при проведенні досліджень у геофізичних скважинах. У компанії заявили, що поки матеріал у контейнері, а контейнер не пошкоджений – небезпеки немає. При цьому заяву щодо зникнення контейнера подали тільки 16 січня – коли стало зрозуміло, що власними силами знайти небезпечну скриню не вдасться.

Самі росіяни у соціальних мережах не дуже вірять в офіційну версію – припускають, що насправді геологи, або взагалі посадовці компанії продали комусь цей контейнер. У коментарях сумно жартують, що тепер можна чекати десь теракту з використанням "брудної бомби", а також ставлять питання – навіщо в області працюють дві бригади дозиметристів, якщо контейнер, як заявили представники компанії, майже не фонить у закритому стані.

Також у коментарях згадали радіаційний інцидент у Краматорську, який було виявлено у 1989 році. Тоді капсула з цезієм-137 відірвалася від апарату через вібрацію та загубилася у щебені, з якого пізніше виготовили стінову панель та встановили у новому домі. З 1980 по 1989 рік у цій квартирі померло від двох до шести осіб, ще 17 людей постраждали через постійне опромінення радіацією.

Як повідомлялось, Росія може готувати випробування експериментальної крилатої ракети з ядерною установкою з теоретичною дальністю тисячі кілометрів. Про це дозволяють говорити нові супутникові знімки.

Також "Телеграф" писав, чому у разі підриву росіянами Запорізької АЕС світ не побачить "Чорнобиль-2". Радіаційний вплив значною мірою обмежився б локальною територією.