Суд у Гаазі виніс ухвалу у справі про геноцид у Секторі Газа: що вимагають від Ізраїлю

Читать на русском
Автор
Міжнародний суд ООН
Міжнародний суд ООН. Фото un.org

Суд продовжить розгляд позову

Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення про термінові тимчасові забезпечувальні заходи щодо Ізраїлю в рамках розгляду позову, поданого ПАР проти Ізраїлю за звинуваченням у геноциді палестинців, які проживають у Секторі Газа. Водночас суд не вимагав повного припинення військової операції Ізраїлю проти угруповання ХАМАС.

Про відповідне рішення було оголошено на засіданні суду у п’ятницю, 26 січня, повідомляє Радіо Свобода. Суд знайшов вартими уваги частину висловлених ПАР звинувачень у зв’язку з бойовими діями в Секторі Газа.

Від Ізраїлю суд вимагає вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення сектору, не допускати закликів до геноциду, не знищувати доказів скоєння можливих злочинів у Газі, а також сприяти покращенню гуманітарної ситуації у Секторі Газа. Від Ізраїлю також вимагають ідентифікувати та притягувати до відповідальності тих, хто, ймовірно, вчиняє злочини проти палестинців. Також від Ізраїлю вимагали відзвітувати перед судом про вжиті заходи через місяць.

Окремо суд зажадав негайного звільнення заручників, яких утримує ХАМАС та інші озброєні угруповання у Секторі Газа. Представники Південно-Африканської Республіки раніше пропонували до винесення остаточного рішення за позовом (його розгляд мабуть займе роки) запровадити такі тимчасові забезпечувальні заходи, як "відмова від нанесення каліцтв і дій, що ведуть до передчасної смерті", відмова від виселення палестинців зі своїх будинків та забезпечення їм доступу до базових потреб у їжі, воді та медичній допомозі.

Нагадаємо, палестинський терористичний рух ХАМАС відхилив пропозицію влади Ізраїлю про нове припинення вогню в Секторі Газа, яке мало тривати два місяці.